OPĆINA IZDVOJILA 93.145 KM

Počela realizacija treće faze sanacije Ulice Armije RBiH na Kromolju

Sa poboljšanjem vremenskih prilika stečeni su uslovi za početak realizacije treće faze sanacije Ulice Armije RBiH na Kromolju.

Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka, sa kojima je potpisan ugovor o izvođenju ove faze projekta, su započeli sa uklanjanjem starog oštećenog asfalta i tamponske podloge na dijelu ove saobraćajnice od broja 73 do raskrsnice sa naseljem Poljine.

 

Radove finansira Općina Centar koja će za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojiti 93.145 KM.

 

Gradilište je obišao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić kojeg su informisali o dosadašnjem toku radova na ovom dijelu saobraćajnice. Kako je planirano, prije postavljanja nove tamponske podloge i asfalta na dionici od 230 metara,  sa jedne strane saobraćajnice će biti postavljeni novi betonski ivičnjaci, te asfaltni rigol duž ulice za odvod površinskih voda. Od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo je dobijeno odobrenje o izmjeni režima saobraćaja na period od mjesec dana za koliko je planirano da budu okončani navedeni radovi. Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

 

-Općina Centar će također finansirati i narednu, četvrtu fazu ovog projekta u Ulici Armije RBiH od broja 4 do broja 42a, odnosno do raskrsnice za Nahorevo i Nahorevska brda. Za to je prvo potrebno da ispunimo određene uslove, a to je da vlasnici zemljišta uz saobraćajnicu prepuste dio svoje zemlje kako bi se na ovom dijelu, osim sanacije same saobraćajnice, mogao izgraditi i trotoar za siguran prolaz pješaka, posebno djece tokom puta do škole i nazad. Naravno Općina Centar je za to spremna ponuditi pravičnu naknadu. Planiramo da predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Betanija-Šip“ održe sastanak sa vlasnicima parcela kako bi dogovorili detalje u vezi uslova. Stoga apelujem na vlasnike parcela da imaju razumijevanja jer se to prvenstveno radi za njihovu i dobrobit njihove djece, a posebno što njihova ulica nosi časno i slavno ime naše Armije RBiH, objasnio je Ajnadžić tokom obilaska gradilišta.

 

Općina Centar je također finansirala i prve dvije faze sanacije 620 metara ove saobraćajnice za šta je izdvojila 268.730 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti