PODRŠKA OBRAZOVNOM SISTEMU

Mašinskom fakultetu Općina Centar donirala 10.000 maraka

Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, godinama iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog procesa i poboljšanje uslova rada obrazovnih ustanova.

Općina Centar na ovaj način želi omogućiti mladim ljudima, od kojih zavisi budućnost naše cjelokupne zajednice, što kvalitetnije uslove za obrazovanje. Stvaranju kvalitetnijih uslova za obrazovanje mladih Općina Centar doprinosi stalnim ulaganjem u nabavku opreme za potrebe nastavnih procesa kao i u projekte koji se realiziraju u obrazovnim ustanovama.

 

Posljednji u nizu takvih primjera je i finansijska podrška Mašinskom fakultetu u Sarajevu koji je iz općinskog budžeta dobio donaciju od 10.000 maraka.

 

Tim povodom, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Izet Bijelonja posjetio je Općinu Centar gdje mu je načelnik Ajnadžić uručio zaključak o dodjeli pomenutih sredstava. Sastanku je prisustvovala i Jasmina Fazlić pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio snažno opredjeljenje Općine Centar da dodatno unaprijedi kvalitet obrazovnog procesa, te dodao da će ova lokalna zajednica u skladu sa finansijskim mogućnostima i u budućnosti podržavati rad obrazovnih ustanova.

 

Prema riječima dekana Bijelonje, izdvojena sredstva u iznosu od 10.000 maraka će biti iskorištena za finansiranje projekta „Istraživanje blast i fragmentacionih efekata tokom djelovanja artiljerisjkih projektila na civilno stanovništvo tokom ratnih dejstava u urbanim dijelovima BiH“.

 

-Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Ajnadžiću što su imali sluha i podržali realizaciju ovog izuzetno važnog projekta. Cilj projekta je stvaranje baze naučno prikupljenih podataka o efektu razaranja tkiva ljudskog tijela koja su uzrokovana eksplozijom visoko fragmentacionih projektila, a rezultati istraživanja treba da budu dostupni za javnu upotrebu i da građanima na jasan način objasne uvjete i uzroke koji su doveli do velikog broja ranjavanja i smrtnih slučajeva, pojasnio je Bijelonja.

 

Na sastanku je dogovoreno da u narednom periodu Općina Centar finansijski podrži otvaranje labaratorije za dizajn i razvoj proizvoda.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti