Povodom 6. aprila – Dana grada Sarajeva položeno cvijeće na spomen-obilježja

Obilježavajući 6. april – Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka rata i višegodišnje opsade grada 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja, sugrađani te predstavnici gradova-prijatelja Sarajeva posjetili su 6. aprila 2019. godine mezarje Kovači, te nekoliko spomen-obilježja i gradskih grobalja gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalim tokom protekla dva rata.

Delegaciju Općine Centar je predvodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, dok su u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića polaganju cvijeća i odavanju počasti prisustvovali njegovi savjetnici Mustafa Resić i Bećir Sirovina. Polaganju cvijeća su također prisustvovali i vijećnici: Sead Srna, Velija Katica, Nihad Uk, Samir Fazlić i Tea Dreković.

 

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, a zatim ispred zajedničkog spomen-obilježja borcima Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su u Velikom parku položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i na mezarja ubijenih policajaca.

 

 

O značaju odbrane grada i države Bosne i Hercegovine govorio je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo. –Ovo je period kada obilježavamo puno značajnih datuma koji su vezani kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za njen glavni grad. Ovo su vremena kada se sjećamo svih naših sinova heroja koji su dali svoje živote kako bi mi danas uživali u najvećim benefitima koje možemo da imamo, a to su mir, sloboda i nezavisnost. Često se kaže da su ovo dani kada se okupljaju ratni vojni veterani kako ne bi zaboravili svoje kolege. Oni ih neće nikada zaboraviti, ali se okupljamo sa jednom drugom porukom, a to je da naša mladost zna šta se desilo u prošlim vremenima i da se u budućnosti bore za tekovine koje su vezane za slobodu, ali i da naši budući ratovi budu na polju školstva, ekonomije, zdravstva i prosperiteta, da ratujemo na tome ko će više djece vratiti u našu zemlju, a ne da se iseljavaju. Ovo su dani koji trebaju biti putokazi za naše nove generacije, objasnio je Jusko.

 

 

Tokom dana delegacije su obišle i Gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo.

 

 

Delegacije su također položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera koji je poginuo u 26. godini života braneći električnu centralu, kao i u spomen-parku na Vracama, spomen-obilježje ispred Policijske akademije na Vracama, te ispred starog Jevrejskog groblja. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti