Odgovor KJKP Vodovod i kanalizacija

Gradski vodovodni i kanalizacioni sistem je nadležnost ViK-a a ne Općine

S ciljem istinitog informisanja javnosti načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo upravi KJKP Vodovod i kanalizacija i medijima, a nakon reagiranja ovog preduzeća koje je objavljeno u sredstvima informisanja:
Gradski vodovodni i kanalizacioni sistem je nadležnost ViK-a a ne Općine

Prije svega želimo istaći da preduzeće Vodovod i kanalizacija na vrlo nekorektan i pravno neutemeljen način tvrdi da je „Općina Centar trebala i mogla provesti tendersku proceduru i odabrati najpovoljnijeg ponuđača za ovaj projekat (ulica Kranjčevićeva), kako to rade i ostale općine u Kantonu Sarajevo u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima“.

 

A istina je sljedeća, upravo Zakon o komunalnim djelatnostima koji je donijela Skupština Kantona Sarajevo 30.3.2016. godine utvrđuje u članu 7. da Kanton obezbjeđuje:

a)   snabdijevanje pitkom vodom centralnog vodovodnog sistema

b)   odvođenje i prečišćavanje  otpadnih voda putem centralnog kanalizacionog sistema;

dok član 9. utvrđuje nadležnosti grada i općina u pogledu:

a)   snabdijevanja pitkom vodom iz vodovoda lokalnog značaja

b)   odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionog sistema lokalnog značaja.

 

Dakle, jasno je da je nadležnost i odgovornost za rješavanje, odnosno rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kranjčevićeva u isključivoj nadležnosti Kantona Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacija.

 

Imajući u vidu loše stanje ulice Kranjčevićeva, kao značajne putne komunikacije i zbog opravdanih zahtjeva građana da se ovo pitanje što prije riješi, odnosno ulica asfaltira, Općina Centar je ranijih, ali i 2019. godine kandidovala rješavanje ovog problema tako da Kanton zajedno sa svojim preduzećem finansira rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, a Općina iz svojih sredstava asfaltiranje.

 

Dakle, ne postoji zakonska osnova da Općina provodi tenderske procedure i obnavlja vodovodnu i kanalizacionu mrežu u sistemu kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija, te je nepošteno da ovo preduzeće obmanjujući javnost svoju odgovornost prebacuje na Općinu.

 

Začuđuje nas da menadžment preduzeća ViK javnosti ne prezentira važnu činjenicu da je Općina Centar, i pored toga što nije nadležna, za obnovu centralnog vodovodnog i kanalizacionog sistema iz nadležnosti ovog javnog preduzeća, a imajući u vidu interes građana, iz vlastitog budžeta putem grantova uplatila na račun ovog preduzeća preko deset miliona maraka u posljednjih 15 godina, a u svrhu obnove vodovodne i kanalizacione mreže na mjesnim područjima ove lokalne zajednice. U tom kontekstu, a imajući u vidu i neophodnost rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u mnogobrojnim ulicama na području Centra (prema informaciji koju je upravo ViK ranije uputio Općini), bilo bi normalno očekivati da će upravo ovo preduzeće kao izraz uvažavanja ogromnog iznosa primljenih grant sredstava od Općine Centar, zajedno sa Vladom KS i resornim ministarstvom iznaći rješenje i obnoviti vodovodnu i kanalizacionu mrežu u ulicama Kranjčevićeva, Dolina, Magribija i dijelu ulice Goruša koji predstavljaju jedinstven projekat.

 

Izražavamo žaljenje da neka od važnih pitanja snabdijevanja građana vodom, koje smo u više razgovora sa rukovodstvom ViK-a potencirali (Gornje Poljine, Gornji Kromolj) ili priključivanje na gradski sistem vodosnabdijevanja domaćinstava pitkom vodom sa Uroševog vrela kojim upravlja KJKP ViK, a u čijoj zoni mnogi objekti nemaju vodu sa ovog izvorišta, nisu riješena.

 

I pored nekorektnih i neistinitih navoda preduzeća ViK, Općina ne želi biti maliciozna, te iznositi na stotine kritika, odnosno izraza nezadovoljstva građana zbog nekvalitetne sanacije ulica nakon što KJKP ViK izvrši prokopavanje i sanira kvarove na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.

 

U tom smislu ne želimo voditi ni javnu polemiku i niti fotodokumentirati bilo koji problem pojedinačno u gore navedenom kontekstu.

 

Općina će istrajavati na putu da na isključivo zakonom utvrđenim obavezama i nadležnostima općine, javna preduzeća i drugi nivoi vlasti svoje obaveze realiziraju profesionalno i efikasno kako to s pravom očekuju naši građani.

 

Ostajući vjerni javnoj komunikaciji, razumijevanju i uvažavanju, na takvim osnovama nadamo se da će menadžment KJKP Vodovod i kanalizacija iz našeg odgovora u vezi sa svojim daljnjim angažmanom u ovom javnom preduzeću izvući i određene konsekvence.

 

Iz gore navedenih razloga Vas pozivam da rekonstruišete upravu, učinite ViK efikasnijim, a, ako je to nemoguće razmislite da se časno povučete sa te pozicije u interesu građana u lokalnim zajednicama.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti