Načelniku Ajnadžiću uručene preporuke lokalnih dijaloških platformi

U Općini Centar u četvrtak, 4. aprila 2019. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Centra za promociju civilnog društva na kojem je razgovarano o saradnji i na kojem su načelniku uručeni prioriteti i preporuke lokalnih dijaloških platformi za donošenje mjera praktične politike.

Ovaj dokument predstavlja rezultat konsultacija koje su u Općini Centar provedene kroz seriju od tri lokalne dijaloške platforme u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ razvijenog na inicijativu i pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a zajednički se provodi od strane UNICEF-a, UNDP-a i UNESCO-a.

 

Proces konsultacija i dijaloga je realizovan u partnerskoj saradnji Općine Centar i Centra za promociju civilnog društva, a na osnovu Pisma namjere potpisanog između načelnika Ajnadžića i Sukhroba Khoshmukhamedova, v.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a.

 

Organizacija i održavanje lokalnih dijaloških platformi u Općini Centar, u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, bila je prilika za prepoznavanje zajedničkih prioriteta i stvaranje novih partnerstava oko njihovog rješavanja kroz realizaciju preporuka za donošenje mjera praktične politike namijenjenih predstavnicima lokalnih vlasti i relevantnih institucija Općine Centar.

 

Kroz LPD je predstavljen model strukturalnog dijaloga i konsultacija za koji se očekuje da će biti prihvaćen od strane lokalnih aktera kroz jedan od instrumenata za izgradnju vizije općine kao zajednice društveno odgovornih i proaktivnih građana motivisanih za prepoznavanje potreba, problema i izazova u zajednici, te osmišljavanje rješenja i njihove implementacije. Krajnji cilj lokalnih dijaloških platformi je osigurati da preporuke i mišljenja učesnika u dijalogu nađu svoje mjesto u mjerama praktične politike Općine Centar.

 

Prioritetni problemi i preporuke za donošenje mjera praktične politike su neusklađenost sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada, ali i otežan pristup javnim ustanovama i javnim prostorima za osobe sa invaliditetom zbog arhitektonskih i drugih barijera. Jedan od ciljeva projekta je stvaranje okruženja koje ne ograničava osobe sa invaliditetom u pogledu uključivanja u društvenu zajednicu.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar u skladu sa svojim mogućnostima, biti na raspolaganju i uzeti u obzir preporuke, dodajući da je prvi prioritet u njegovom angažmanu bio da riješi arhitektonske barijere u jezgru grada.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti