Načelnik Ajnadžić i ministar Bašić razgovarali o zajedničkim projektima

U prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Harisom Bašićem.

Na sastanku su razmatrana mnogobrojna pitanja u okviru saradnje na zajedničkim projektima Općine i Ministarstva. Razgovarano je, između ostalog, o podršci privrednicima, promociji turističkih potencijala, naplati vodnih naknada, te stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj privrede. Na sastanku je razgovarano i o nastavku realizacije zajedničkog projekta uređenja i čišćenja korita Koševskog potoka.

 

Načelnik Ajnadžić je informisao predstavnike Ministarstva o projektima koje realizira ova lokalna zajednica u oblasti privrede.

 

-Općina Centar svake godine u budžetu izdvaja sredstva za poboljšanje privrednih kapaciteta i potencijala. Značajna sredstva izdvajamo za povećanje zaposlenosti na području lokalne zajednice i to kroz projekte dodjele bespovratnih sredstava za samozapošljavanje mladih, finansijsku podršku obrtima i zanatima, subvencioniranje kamatnih stopa subjektima male privrede, plaćanje doprinosa, dodjelu plastenika poljoprivrednicima, nagrađivanje najuspješnijih farmera u cilju stimulisanja razvoja poljoprivredne proizvodnje, stočarstva i pčelarstva. Općina Centar ima veliki turistički potencijal koji treba iskoristiti. Tu prije svega mislimo na Skakavac, a već u ovoj godini ćemo započeti izgradnju nove saobraćajnice do zaštićene zone „Skakavac“, pojasnio je Ajnadžić.

 

Ministar Bašić je kazao da će Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo uložiti maksimalne napore kako bi se poboljšalo poslovno okruženje.

 

-Kanton Sarajevo ima privredni potencijal koji se uz osmišljenu ekonomsku politiku može značajno unaprijediti. Kada je u pitanju zajednička saradnja možete očekivati punu kooperativnost, u nama ćete imati zaista dobrog saradnika, prije svega u interesu naših građana. Naš cilj je povećati broj zaposlenih u Kantonu Sarajevu čime će se zasigurno zaustaviti trend odlazaka ljudi iz naše zemlje, naglasio je Bašić.

 

Na kraju sastanka je zaključeno da Općina i Ministarstvo intenzivno rade na stvaranju povoljnijeg ambijenta za privredu i investicije, te da svoje aktivnosti usmjere na povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti