Učenici uredili botanički kutak na Soukbunaru

U prisustvu predstavnika Općine Centar koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ i članova Savjeta Mjesne zajednice „Soukbunar“, učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“ sa Soukbunara zajedno sa njihovim nastavnicima su zasadili i hortikulturno uredili mali „botanički kutak“ na lokaciji starog vodovodnog rezervoara u Ulici Soukbunar preko puta brojeva 195 i 197.

Vrijedni učenici ove škole su danas prvo očistili ovaj prostor od otpada kojeg su skupili na jedno mjesto sa kojeg će biti odvučeno na gradsku deponiju. –Danas smo skupljali smeće u ovom parku na Soukbunaru i očistili prostor jer želimo očuvati našu okolinu i zelene površine, rekao je učenik šestog razreda Tarik Selimović, dok je nastavnik Nedim Salčin, koji je danas vodio djecu iz ove škole u eko akciji, dodao da je osim desetina sadnica ljubičica posađeno deset sadnica breze, dvadeset sadnica bora te jedan orah.

 

- Iako su djeca na proljetnom raspustu vrlo rado su se odazvala na naš poziv da se priključe akciji uređenja ovog lokaliteta. Ovo predstavlja prvu fazu uređenja i planiramo proširiti akciju na uređenje naših ulica i mahala. Naša škola je preuzela obavezu da se nastavi brinuti o botaničkoj bašti. Na ovaj način želimo budućim generacijama usaditi kulturu lijepog življenja i zdrave okoline, gdje će oni sami jedva čekati da nešto posade na zelenim površinama ili da ne bacaju smeće po ulici, kazao je Alija Džigal, direktor OŠ „Hasan Kaimija“.

 

Ovo je drugi „botanički kutak“ koji je oformljen zadnjih mjesec dana. Prvi su otvorili učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ na zelenoj površini na kraju biciklističke staze u Alipašinoj ulici kod stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

 

-Projekat realizujemo u saradnji sa 11 osnovnih škola sa našeg područja i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju i KJKP „Park“ koji u ovom projektu ima obavezu dopremanja sadnica i edukaciju učenika o načinu sadnje i brige oko sadnica. Cilj projekta je edukacija i učešće djece o očuvanju okoliša počevši od najbližeg okruženja. Odlukom općinskog načelnika svakoj školi je dodijeljen dio zelene površine koja im je geografski najbliža kako bi je čistili i održavali i sadili nove vrste sadnica, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

Osim navedenog Općina Centar podržava rad ekoloških sekcija koje djeluju u svim osnovnim školama sa Centra, te sufinansira projekte iz ekologije koje implementiraju nevladine organizacije na području središnje gradske općine. Također je nedavno promovisan video spot pod nazivom „Lice moje ulice“ gdje se želi putem medija potaknuti svijest građana o značaju očuvanja i zaštite okoliša.  

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti