Nastavak aktivnosti na uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije

U prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Vakufske direkcije, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Zavoda za planiranje KS, a u vezi uređenja lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije.
Nastavak aktivnosti na uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije

Općinsko vijeće Centar Sarajevo donijelo je Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“, s obzirom da je riječ o prostoru koji nije bio pokriven provedbenim planskim dokumentom, a iskazala se potreba i interes za očuvanje, poboljšanje i osavremenjavanje ovog veoma značajnog područja u gradskoj matrici.

 

Podsjećamo da su u proteklom periodu na ovom lokalitetu izvršena arheološka istraživanja, a da je ranije dogovoreno da Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS uradi projekat konzervacije, za šta je Općina Centar iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 30.000 maraka. Sporazum o realizaciji kapitalnog transfera Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – Vakufskoj direkciji Sarajevo za sufinansiranje projekta konzervacije „Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija u ime Općine Centar kao sufinansijera projekta potpisao je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH koja je implementator projekta direktor dr. Senaid Zajimović, a u ime Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo kao pružaoca usluga projektovanja i nadzora to je učinio direktor Nervin Dacić.

 

Glavni projekat konzervacije je urađen i dostavljen Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo koji je nosilac izrade Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“. S obzirom da se u obuhvatu nalazi nekoliko objekata koji su pod zaštitom države, koncept Urbanističkog plana je dostavljen i Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koja u narednom periodu treba da dostavi mišljenje. Nakon dobijanja mišljenja Komisije, Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo će koncept dostaviti Općini Centar koja je nosilac priprema za izmjenu plana. Programom i planom aktivnosti za pripremu i izradu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“, kao i Odlukom o pristupanju izradi ovog dokumenta, utvrđena je obaveza održavanja javne tribine s ciljem upoznavanja javnosti i svih zainteresiranih subjekata sa prijedlogom ovog plana.

 

Na kraju sastanka predloženo je da se u narednom periodu održi sastanak sa predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, kako bi se upoznali sa stavom Islamske zajednice da na tom lokalitetu treba da se izgradi vjerski objekat koji će podsjećati na Kalin hadži Alijinu džamiju koja je sagrađena 1535. godine, a srušena je 1947. godine. Zaključeno je i da Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo koji je nosilac izrade Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“ uključi sve subjekte što podrazumijeva i Islamsku zajednicu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti