Sankcije utvrđene zakonom

Općina započinje strožiji nadzor nad prokopima i njihovom sanacijom

Općina Centar Sarajevo ulaže značajna finansijska sredstva za održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta.
Općina započinje strožiji nadzor nad prokopima i njihovom sanacijom

U prošloj godini rekonstruisan je niz saobraćajnica među kojima su Asima Ferhatovića, Kemal begova, izgrađena nova saobraćajnica kod porodilišta Jezero, u Ulici Maria Mikulića, započeta rekonstrukcija Ulice Skenderija... Za ovu namjenu je iz budžeta središnje sarajevske Općine izdvojeno oko 3,5 miliona maraka.

I prijedlogom budžeta za 2019. godinu planirana su značajna sredstva za ovu namjenu. Sve navedeno govori da Općina Centar u vrh prioriteta svog djelovanja stavlja saobraćajnu infrastrukturu.

Međutim, pored niza problema sa kojima se susreće ova lokalna zajednica, kada je u pitanju izgradnja, rekonstrukcija i sanacija saobraćajnica, u posljednje vrijeme sve je izraženija i pojava prokopa. Što na ulicama koje nisu, što na ulicama koje su tek rekonstruisane.

Pored toga što se prokopi ne saniraju na odgovarajući način i samo izvođenje radova se ne izvršava u skladu sa građevinskim normama, pa tako dolazi i do povreda i oštećivanja motornih vozila. Posljednji zabilježeni slučaj se desio u Ulici Josipa Vancaša gdje je naš sugrađanin zadobio ozljede prilikom pada u neoznačeni prokop.

S obzirom na sve navedeno i sve glasnije negodovanje javnosti općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je najavio još strožije uslove prilikom izdavanja rješenja za prokope ulica, ali i njihovo vraćanje u prvobitno stanje. Svjedoci smo da se prokopi u većini slučajeva ne saniraju na odgovarajući i zadovoljavajući način, te se zbog toga u najvećoj mjeri stiče dojam da je većina ulica u općini Centar u jako lošem stanju.

Zbog svega navedenog donijeta je odluka prema kojoj će uposlenici nadležnih općinskih službi u narednom periodu provoditi još strožiju kontrolu prokopa koji se rade na ulicama, njihovu kvalitetnu sanaciju, odnosno dovođenje u prvobitno stanje, a posebno nadzor nad primjenom mjera obezbjeđenja gradilišta i sigurnosti građana u zoni izvođenja radova.

To pored ostalog podrazumijeva i sankcije utvrđene zakonom.

Općina Centar poziva sve vlasnike podzemnih instalacija na saradnju sa nadležnim općinskim službama kako bi se svi poslovi realizovali na zadovoljstvo naših sugrađana.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti