Odgajateljima iz vrtića Leptirić uručeni didaktički setovi

U okviru projekta „Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje za pravično društvo“ kojeg realizuje Udruženje „Društvo ujedinjenih građanskih akcija“ (DUGA) za odgajatelje vrtića Leptirić, koji djeluju u okviru Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, uručeno je sedam Numicon didaktičkih setova za podučavanje matematike zajedno sa priručnicima.
Odgajateljima iz vrtića Leptirić uručeni didaktički setovi

Kako je navedeno prilikom prezentacije Numicon je na ovim prostorima novo, didaktičko zanimljivo sredstvo primjenjivo u radu s djecom predškolskog uzrasta koje pruža velike mogućnosti primjene i odličan je za izražavanje kreativnosti pri približavanju matematičkih pojmova djeci. Veoma je zanimljiv i utiče na povećanje koncentracije i pažnje kod djece tokom aktivnosti iz oblasti matematičkih predstava i pojmova.

 

 

U okviru ovog projekta, a kroz program „Matematika je svuda oko nas“, pomenuto udruženje je okončalo obuku kroz koju su prošli odgajatelji i polaznici vrtića JU „Djeca Sarajeva“ od 3 do 6 godina sa područja općine Centar, kao i njihovi roditelji. Realizacijom ovog projekta kod 793 djece iz sedam vrtića iz Centra koji pohađaju redovan program sistema odgoja i obrazovanja  unapređene su matematičke vještine i znanje.

 

 

Programom je također bilo obuhvaćeno i 28 odgajatelja, kao i 81 roditelj koji su upoznati sa primjenom inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju djece gdje je namjera povećanje znanja i vještine, kako kod odgajatelja, tako i kod roditelja čime se povećava svijest zajednice o značaju predškolskog odgoja i obrazovanja za cjeloviti razvoj djeteta.

 

 

Od pomenutog broja djece njih 29 je uključeno u logoterapiju, a 16 djece u projekt edukacijsko-rehabilitacijske podrške. Planirano je da realizacija projekta „Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje za pravično društvo“ traje do maja ove godine, a njegovu realizaciju su finansijski podržali Općina Centar i Evropska unija u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti