Općina Centar želi rješavati stambeno pitanje mladih

Nakon što je početkom mjeseca u prostorijama Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ održana javna tribina na kojoj je prezentirana osnovna koncepcija projekta izgradnje naselja na lokalitetu „Zuko Džumhur“, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak sa direktorom Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova Mirzom Emirhafizovićem.

Načelnik Ajnadžić je upoznao direktora Fonda sa idejom da se kroz realizaciju ovog projekta, osim obnove stambenog fonda sadašnjih stanara koji iznosi oko 11.000 metara kvadratnih, također planira izgraditi oko 30.000 metara kvadratnih novog stambenog prostora.

 

-Prije pokretanja bilo kakvih daljnih aktivnosti na ovom lokalitetu građanima smo predstavili projekat, a o mogućem i najboljem rješenju će odlučivati struka, građani, nadležne institucije i svi drugi relevantni subjekti. Pripremili smo anketni upitnik kako bi se stanari koji se trenutno nalaze u obuhvatu „Zuko Džumhur“ izjasnili o ovom projektu, i njihovim zahtjevima za privremeno rješenje do okončanja izgradnje naselja. Stambene jedinice u obuhvatu „Zuko Džumhur“ već su odavno u fazi u kojoj je neophodna revitalizacija, a u mnogim slučajevima i rušenje. Općina Centar ima u planu rješavati stambeno pitanje mladih iz Centra na tri lokacije i to u Ulici Maria Mikulića, na Poljinama i u obuhvatu lokaliteta „Zuko Džumhur“. Naša želja je da projekat realiziramo u saradnji sa Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova i bankama koje bi ponudile povoljne uvjete kreditiranja, dok bi kamatu subvencionirala Općina. Naš prioritet svakako će imati oni stanari koji su vlasnici, posjednici stanova ili nosioci stanarskih prava, a novi stambeni prostor bismo ponudili mladim bračnim parovima za otkup po povoljnim uvjetima, odnosno putem beskamatnih kredita, pojasnio je Ajnadžić.

 

Emirhafizović je izrazio spremnost Fonda da bude partner Općini Centar u projektu izgradnje stambenih jedinica za mlade.

 

-Mi već aktivno učestvujemo u projektima Vlade Kantona Sarajevo za rješavanje stambenih pitanja, kako mladih tako i boračke populacije, i u narednom periodu ćemo nastaviti sa implementacijom navedenih programa, shodno potrebama Vlade Kantona Sarajevo. Zainteresirani smo da budemo partneri u realizaciji i ovog projekta, istakao je Emirhafizović.

 

Na kraju sastanka dogovoreno je da se o ovoj temi razgovara sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo i resornih ministarstava, a sve u cilju iznalaženja najboljeg rješenja ovog važnog pitanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti