Vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar o radu Općinske izborne komisije

U četvrtak, 21. marta 2019. godine održana je 5. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo, a na dnevnom redu je bio Izvještaj Općinske izborne komisije Centar za 2018. godinu. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Shodno ranijem zaključku Općinskog vijeća, Općinska izborna komisija Centar je Vijeću dostavila izvještaj o svom radu u protekloj godini sa pratećim tabelama koji je dostavila Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Nakon rasprave na ovoj sjednici, u kojoj su iznesene brojne primjedbe na rad Općinske izborne komisije u vrijeme prošlogodišnjih oktobarskih općih izbora, Općinsko vijeće Centar nije dalo podršku Izvještaju OIK za 2018. godinu.

Usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Općinsko vijeće Centar smatra da je OIK Centar u svom radu napravio niz dokumentovanih propusta, a posebno propisanih Izbornim zakonom BiH i to naročito opisanih članom 2.13, stavovi 2, 4, 5 i 8, te članom 3.1. alineja 6 i 8 i članom 3.8.

2. Općinsko vijeće Centar pokreće inicijativu za prijevremeno razrješenje članova Općinske izborne komisije Centar i izbor novog sastava OIK.

3. Općinsko vijeće zadužuje vijećnike Senadu Bosno, Samira Fazlića i Mustafu Mulića da odmah, a najkasnije u roku od pet dana zatraže saglasnost Centralne izborne komisije BiH za prijevremeno razrješenje OIK Centar i izbor novih članova OIK, uz prezentiranje razloga iznesenih na sjednici Općinskog vijeća.

4. U cilju transparentnijeg i sigurnijeg postupanja sa izbornim materijalom Općinsko vijeće Centar zadužuje općinskog načelnika da u svim prostorijama u kojima radi OIK i u kojima se čuva izborni materijal postavi sigurnosne nadzorne kamere, i da za realizaciju ovog zaključka predvidi neophodna sredstva u budžetu Općine Centar za 2019. godinu.

5. Općinsko vijeće Centar zadužuje nadležne službe Općine Centar da odmah pristupe ažuriranju biračkih spiskova za područje Općine, da nakon izvršenog ažuriranja spisak stavi na javni uvid građanima putem savjeta mjesnih zajednica i da u roku ne dužem od šest mjeseci izvijeste Vijeće o poduzetim aktivnostima.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti