Počeo Svjetski dan pripovijedanja

U Centru kulture i mladih Sarajevo, Javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, danas je održana konferencija za medije kojom je ozvaničen početak Svjetskog dana pripovijedanja.

Svjetski dan pripovijedanja, koji se svake godine obilježava u vrijeme proljetnog ekvinocija, Udruženje „Bajka“ ove godine proslavit će po peti put. Kao članovi FEST-a postali su dijelom globalne porodice pripovjedača koji diljem svijeta pričaju na različitim jezicima s ciljem međusobnog povezivanja.

 

Svake godine odabire se tematski okvir priča s kojima se proslavlja ovaj dan. Ove godine to su mitovi, legende i epovi. Pored ostalih, odabrane su priče iz Knjige Legende starog Sarajeva i poljske legende o cica-macama  kojim zajedno slave i Svjetski dan pripovijedanja i dolazak proljeća.

 

Željka Lemez, predsjednica Udruženja „Bajka“ je istakla da već petu godinu, zajedno sa Centrom kulture i mladih, organizuju proslavu Svjetskog dana pripovijedanja.

 

- Svjetski dan pripovijedanja slavi se globalno, počinje 20. marta na proljetni ekvinocij i traje obično narednih šest dana. U tim danima pripovjedači iz cijelog svijeta, na raznim jezicima pripovijedaju bajke, pripovijetke, a ove godine tema  Svjetskog dana pripovijedanja su mitovi i legende, kazala je Lemez.

 

Svjetski dan pripovijedanja ustanovljen je 2003. godine od kada se slavi u više od 25 zemalja svijeta na svim kontinentima.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti