Učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ dobili svoj „botanički kutak“

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa učenicima-članovima ekološke sekcije iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ ozvaničio početak realizacije projekta „botanički kutak“ kojeg je od ove godine pokrenula Općina u saradnji sa osnovnim školama iz Centra.

Učenici od trećeg do devetog razreda ove škole su prvo očistili teren i prekopali dio zemljišta za mali vrt uz pomoć uposlenika Kantonalnog javnog preduzeća „Park“ koji su partneri Općini Centar u ovom projektu, nakon čega su zasadili razno cvijeće i drveće na zelenoj površini na kraju biciklističke staze u Alipašinoj ulici kod stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

 

-Radi se o projektu gdje želimo prvenstveno ekološke sekcije i ostale učenike osnovnih škola izvesti van škola i dvorišta i u saradnji sa „Parkom“ urediti javne površine u Centru. U ovaj projekat, osim 11 osnovnih škola iz Centra, također će biti uključeni i polaznici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju koji će dobiti dio javne površine koja se nalazi u blizini njihove škole. KJKP „Park“ će zasaditi sadnice na ove površine i hortikulturno urediti svaku od njih, a učenici će imati zadatak da ih uz pomoć svojih nastavnika održavaju čistim i uređuju i sade nove sadnice. Naredne sedmice otvaramo botanički kutak za učenike Osnovne škole „Hasan Kaimija“ na Soukbunaru nakon čega slijede i ostale škole iz Centra, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

 

Aida Petković, direktorica OŠ „Nafija Sarajlić“ je također prisustvovala današnjoj akciji uređenja i sadnje.

 

–Ovo je početak jednog lijepog projekta u kojem osim članova eko sekcije učestvuju svi učenici naše škole koji su dobili lijepu parcelu koju ćemo uređivati i o kojoj ćemo brinuti. Napravili smo raspored da svake sedmice dolazi po jedna grupa učenika koja će čistiti, zalijevati i uređivati ovu parcelu, kazala je Petković.

 

Šta su danas učenici zasadili na ovoj lokaciji kod stadiona na Koševu objasnila je Andrea Božinović, učenica sedmog razreda OŠ „Nafija Sarajlić“.

 

–Prvo smo očistili ovaj prostor, nakon čega smo zasadili 450 maćuhica, dva borića i jednu magnoliju, te tri smrče. Ovaj naš kutak ćemo čistiti, zalijevati vodom redovno i brinuti se o svom botaničkom kutku, izjavila je Andrea.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti