Mladi poduzetnici iz Centra prezentovali svoje biznis planove

Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih općine Centar kroz Poduzetnički fond za mlade u saradnji sa Institutom za mlade „Kult“ je u ponedjeljak 18. marta 2019. godine u prostorijama Općine organizovala prezentaciju pristiglih idejnih projekata koje su predali mladi budući poduzetnici na objavljeni javni poziv koji je zatvoren krajem prošle godine.

-Od pristiglih ideja na objavljen javni poziv za finansiranje biznisa mladih, Komisija koju je imenovao načelnik Ajnadžić, je odabrala pet pristiglih zahtjeva koji ispunjavaju sve zadane uslove objavljenog javnog poziva. Tako smo početkom ove sedmice održali prezentaciju odabranih ideja među kojima je 3D dizajn u arhitekturi zajedno sa korištenjem VR tehnologije, odnosno BIM menadžment u 3D tehnologiji, drugi projekat je dizajniranje i izrada stilskog namještaja, te su također prezentovane ideje za otvaranje stomatološke ordinacije, slastičarne i agencije za hostese. Nadležna komisija će do kraja ove sedmice donijeti odluku koji od ovih prezentovanih projekata će biti podržani i u kojem iznosu. Budžet za razvijanje biznisa mladih iznosi 60.000 KM, gdje Općina Centar i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH snose troškove u identičnim iznosima. Dobitnici ovih poticajnih sredstava će imati obavezu podnošenja šestomjesečnog, te na kraju kalendarske godine završnog izvještaja sa pratećom finansijskom dokumentacijom s ciljem pravdanja utrošenih sredstava, objasnili su iz Službe za finansije, privredu i lokalno-ekonomski razvoj Općine Centar.

 

Pravo učešća na objavljeni javni poziv su imali nezaposleni mladi od 18 do 35 godina starosti, pojedinačno ili u grupi, a uslov je i da imaju prebivalište na području općine Centar najmanje godinu dana, te da dostave poslovni plan pokretanja vlastitog biznisa. Poslovni planovi su mogli biti iz svih oblasti, osim trgovine i ugostiteljstva (izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode).

 

U Javnom pozivu je bilo navedeno da će Općina Centar za uspješno ocijenjene biznis planove osigurati troškove registracije firme, dio ili u cijelosti troškove zakupnine poslovnog prostora u prvoj godini obavljanja djelatnosti, te dio ili u cijelosti trošak zdravstvenog i penzionog osiguranja u prvoj godini obavljanja djelatnosti.

 

Općina Centar je jedna od osam odabranih lokalnih zajednica u BiH koja zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT, a uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, učestvuje u projektu finansiranja biznisa mladih u okviru Poduzetničkog fonda za mlade.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti