Finansijska podrška Općine Centar za još 96 porodilja

U okviru projekta dodjele jednokratne novčane pomoći za porodilje, u srijedu, 20. marta 2019. godine uplaćene su novčane pomoći za 96 porodilja – stanovnica središnje sarajevske općine. Tradicionalni prijem povodom dodjele ove novčane pomoći nije održan zbog opasnosti od širenja epidemije morbila.
Finansijska podrška Općine Centar za još 96 porodilja

S obzirom da budžet još uvijek nije usvojen, za pomenutu namjenu je prema Odluci o privremenom finansiranju potreba Općine Centar Sarajevo izdvojeno 27.100 KM za isplatu novčanih pomoći za 96 porodilja za januar i februar. Od tog iznosa je 40 porodilja koje su postale majke po prvi put dobilo po 200 KM, 36 porodilja po 300 KM za drugo dijete, njih 17 po 400 KM po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog djeteta, a tri porodilje po 500 KM za rođenje blizanaca.

 

Tokom 2018. godine kroz pomenuti projekat uručena je pomoć za 567 porodilja za šta je iz budžeta Općine Centar izdvojeno oko 200.000 maraka.

 

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u proteklom periodu usvojio izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Prema odredbama pomenutog pravilnika, porodilje koje rode prvo dijete ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200 maraka, dok za rođenje drugog djeteta ostvaruju pravo na naknadu od 300 maraka. Za rođenje blizanaca porodilje ostvaruju pravo na novčanu naknadu u iznosu od 500 KM, a za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta naknada iznosi 400 maraka.

 

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. Ovaj projekat je samo jedna u nizu mjera koje poduzima ova lokalna zajednica kako bi poboljšala natalitet.

 

Općina Centar će i u budućnosti nastaviti sa realizacijom projekata koji za cilj imaju poboljšanje nataliteta iako to nije u njenoj direktnoj nadležnosti.

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć porodilje podnose u roku od šezdeset dana od dana prijema Rješenja o ostvarenom pravu na porodiljsku naknadu. Zahtjev se podnosi putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1), a uz zahtjev je potrebno priložiti kopiju lične karte, izvode iz matične knjige rođenih za djecu, Rješenje o ostvarenom pravu na porodiljski naknadu, te kopiju tekućeg računa.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti