Uz finansijsku podršku Općine Centar Iskra Leko pokrenula vlastiti biznis

Na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar, objavljen je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih.
Uz finansijsku podršku Općine Centar Iskra Leko pokrenula vlastiti biznis

Na objavljeni javni poziv za dodjelu sredstava za pokretanje vlastitog biznisa jedna od prijavljenih kandidata bila je i Iskra Leko. Nakon provedene procedure Općina Centar joj je iz svog budžeta odobrila iznos od 10.000 KM, na osnovu kojeg je pokrenula vlastiti biznis Spartarch-arhitektonsko projektiranje i BIM menadžment.

 

Uskoro će godina dana od kako je Iskra pokrenula svoju samostalnu djelatnost i kako kaže posao napreduje i razvija se bez većih poteškoća.

 

-Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar pokrenula sam svoj biznis i jako sam zadovoljna poslom do sada. Ono što je bilo predviđeno kroz projekt podrške jesu troškovi za finansiranje doprinosa, u periodu od godinu dana, za moju samostalnu djelatnost koji su relativno visoki. Ostalo mi je još da kupim računar koji je neophodan za posao, a kako se radi o većem iznosu, pola sredstava ću izdvojiti kroz projekt, dok ću drugu polovinu sama finansirati. Ugovorila sam i neke poslove koji su dugoročni, tako da ću uskoro imati potrebu da nekoga i zaposlim. Planiram uključiti mlade ljude koji uskoro treba da diplomiraju, želim ih angažovati i proširiti posao, kazala je Leko.

 

Biznis koji je pokrenula je nešto novo na tržištu. Njen obrt je registriran primarno na arhitektonsku djelatnost i savjetovanje u vezi sa računarima.

 

-Ovo je nešto što je sasvim novo na tržištu, jer se u oblasti arhitekture i graditeljstva razvijaju određeni softveri koji su napravili revoluciju u projektovanju i vrlo su traženi u inostranstvu. Radim razvoj informacionih sistema koji se koriste i primjenjuju u arhitekturi i graditeljstvu, to su  BIM sistemi, zbog toga se i moja firma zove BIM studio. Imam mnogo posla u vezi s tim, radim obuke po lokalnim firmama i pomažem im da projekt dokumentiraju u tim novim softverima, objasnila je Iskra.

 

Općina Centar je za realizaciju projekta samozapošljavanja mladih sa ovog područja kroz pokretanje start-up biznisa u 2017. godini izdvojila 236.250 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti