Održana dijaloška platforma za izgradnju kohezivne lokalne zajednice

U organizaciji Općine Centar i Centra za promociju civilnog društva (CPCD) održana je u prostorijama Centra za zdravo starenje (Titova 12) druga lokalna dijaloška platforma pod nazivom „Ohrabrivanje i jačanje kapaciteta mladih u općini Centar Sarajevo za lidersku ulogu u izgradnji kohezivne lokalne zajednice“.

Sastanak dijaloške platforme je organizovan u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ (DFF projekat) koji zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

 

Lokalna dijaloška platforma (LDP) je osmišljena kao oblik inovativnog i inkluzivnog konsultativnog mehanizma koji se promoviše i provodi u okviru projekta „Dijalog za budućnost“. Organizatori - Općina Centar i CPCD su u partnerstvu sa organizacijom „Život sa Down sindromom“ napravili iskorak u odnosu na sve druge lokalne dijaloške platforme koje se implementiraju u još 27 općina u BiH, i kao panelistu druge lokalne dijaloške platforme imali izvrsnu mladu osobu, Kenana Kovačevića, osobu sa Down sindromom.

 

Kao devetnaestogodišnjak Kenan je govorio o problemima mladih sa kojima se susreće i naveo je nekoliko želja za koje očekuje da budu uzete u razmatranje tokom diskusije učesnika LDP Općine Centar. Kenanove želje su lijepa budućnost, pozivanje različitih mladih osoba na ovakve skupove kako bi imali priliku reći svoje mišljenje, da se glas svake osobe pa i njegov čuju u lokalnoj zajednici, da svi budu dio kulturnih i zabavnih događaja, zatim čist i zdrav zrak i ono što jako želi jeste da svaka škola bude spremna za svakog učenika, bez obzira na njegove posebnosti i različitosti.

 

Učesnici Lokalne dijaloške platforme su identifikovali problemske oblasti u kojima žele raditi u budućnosti. Prva se odnosi na neusklađenost sistema obrazovanja sa potrebama tržišta te odsustvo praktične nastave, nepoznavanje metoda i načina traženja posla, nerazvijen preduzetnički duh kod mladih i nedostatak odgovarajućih znanja i vještina.

 

Druga problemska oblast je otežan pristup javnim ustanovama i javnim prostorima za osobe sa invaliditetom zbog arhitektonskih i drugih barijera, nepostojanje javnih površina za rekreaciju i sportske aktivnosti djece i omladine (parkovi, igrališta i slično), socijalna isključenost mladih iz najvažnijih tokova života u zajednici, posebno mladih sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Kreirani su akcioni planovi koji doprinose rješenju pomenutih problema.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti