Otvorena izložba fotografija Mladena Pikulića

U prostorijama Foto galerije Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (Jelića 1) otvorena je izložba pod nazivom „identity“ poznatog bh fotografa Mladena Pikulića koji posljednjih nešto više od dvadeset godina živi i radi u Holandiji.

Kako govori sam naziv izložbe, temom identiteta Pikulić se bavi od raspada nekadašnje SFRJ. Kako smo svjedoci svjetskih dešavanja posljednjih godina ovo pitanje je postalo globalno pitanje miliona pojedinaca, a ne samo ljudi na Balkanu, a izložba za cilj ima potaknuti ljude na razmišljanje i ponuditi neke odgovore.

 

 

Na otvaranju izložbe osim autor također su govorili Armin Omerović, direktor JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ i Dženat Dreković, umjetnički voditelj Foto galerije. Sam autor je naglasio da ambijent u kojem su postavljeni njegovi radovi predstavlja jedinstvenu foto galeriju u Bosni i Hercegovini. Postavka fotografija Mladena Pikulića je otvorena do kraja marta ove godine i ulaz za posjetioce je besplatan.

 

 

Ubrzo nakon stečenog fakultetskog obrazovanja Mladen Pikulić počinje raditi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju. Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Svojim fotoaparatom Pikulić je bilježio događaje u kojima su glavni akteri sirijske izbjeglice, fotografisao je poznate ličnosti iz umjetnosti i kulture, članove kraljevske porodice i premijere Holandije.

 

 

Za svoj rad u Holandiji dobio je nekoliko međunarodnih i holandskih nagrada od kojih je najznačajnija svjetska foto nagrada International Photo Awards Alzheimer i holandska nagrada Zilveren Camera, druga nagrada u kategoriji portreta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti