Obilježena 21. godišnjica smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

U organizaciji Udruženja generala BiH u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje članovi porodice, saborci, prijatelji i predstavnici više nivoa vlasti u petak 8. marta 2019. godine odali su počast i obilježili 21. godišnjicu smrti generala Mustafe Hajrulahovića Talijana.

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i njegovi savjetnici Bećir Sirovina i Osmo Babić. U svom obraćanju prisutnima Atif Šaronjić prijatelj i saborac rahmetli Talijana je kazao da ne treba puno ponavljati o ljudskosti i plemenitosti rahmetli Talijana koji je umro od srčanog udara.

 

-Mustafa Hajrulahović se krajem ljeta 1991. godine priključuje snagama koje su se spremale za najavljeni rat i koje su ponijele najveći teret na početku odbrane od agresije na naš grad i državu Bosnu i Hercegovinu. Uspio je na početku rata da ujedini sve patriotske snage u Teritorijalnu odbranu Sarajeva čiji postaje komandant. Formiranjem Armije RBiH postaje prvi komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Možemo reći da je rahmetli Talijan vođa branitelja Sarajeva što nikada ne smijemo zaboraviti. Njegova majka treba biti ponosna što je imala ovakvog sina. Svjesni smo da njenu bol i tugu zbog gubitka niko ne može ukloniti. Poručujem svojim saborcima da moramo širiti istinu o odbrani Sarajeva i rahmetli Talijanu, istinu o ratu koji se desio sa tolikim žrtvama i razaranjima. Mustafa je simbol istine i odbrane Sarajeva, kazao je Šaronjić.

 

Rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan je bio prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH. Umro je u 41. godini života od srčanog udara. Rođen je u Banjoj Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu, nakon čega odlazi u vojnu školu. Mornaričku vojnu akademiju završava sa najboljim ocjenama 1979. godine, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta gdje postaje stručnjak za diverziju na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Sa početkom rata u njegovoj Bosni i Hercegovini odmah se priključuje Patriotskoj ligi BiH, koja je preteča Armije RBiH.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti