U Centru kulture izložba fotografija Mladena Pikulića

U prostorijama Centra kulture i mladih (Jelića 1) – javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar u subotu, 9. marta 2019. godine sa početkom u 19 sati bit će upriličena izložba fotografija čiji je autor Mladen Pikulić.
U Centru kulture izložba fotografija Mladena Pikulića

Temom identiteta Pikulić se bavi od raspada SFRJ. Ovo pitanje je, naglašava, u međuvremenu postalo globalno pitanje miliona pojedinaca, a ne samo ljudi na Balkanu, a izložba za cilj ima potaknuti ljude na razmišljanje i ponuditi neke odgovore.

 

Mladen Pikulić je poznati bosanskohercegovački fotograf koji je sve do 1994. godine „bilježio“ sarajevski društveni život i svoje sugrađane, a posljednje 22 godine fotografiše Holanđane, njihovu svakodnevnicu i okruženje. Fotografisao je na desetine poznatih Holanđana, pa i kraljevsku porodicu.

 

Fotografija je u Pikulićevom životu prisutna od samog djetinjstva, zahvaljujući bratu, Nini Pikuliću, uredniku fotografije sarajevskog AS-a i Oslobođenja.

 

Ubrzo nakon stečenog fakultetskog obrazovanja Mladen Pikulić počinje raditi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju. Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Jedna od njih je i nagrada za fotografiju teško oboljele bake Nany od Alzhajmerove bolesti koju je, zajedno sa stotinama drugih, napravio tokom dvoipogodišnjeg snimanja oboljelih lica od ove teške bolesti u domu Schieldershoek u Hagu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti