Odata počast Goranu Čengiću povodom Međunarodnog dana pravednika

U povodu Dana sjećanja na pravednike u Evropi danas je položeno cvijeće na grob Gorana Čengića na Gradskom groblju Bare.

Prema odluci Evropskog parlamenta, 6. mart obilježava se kao Dan sjećanja na pravednike u Evropi. U organizaciji nevladine organizacije „Gariwo“, u Sarajevu je 6. marta 2013. godine održana međunarodna manifestacija i Goranu Čengiću posthumno dodijeljeno priznanje za građansku hrabrost.

 

Međunarodna komisija za dodjelu nagrade pri odabiru laureata za osnovni kriterij imala je činjenicu da je Goran Čengić svjesno rizikovao vlastiti život pri iskazivanju građanske hrabrosti. Ime Gorana Čengića ostat će upamćeno kao primjer pobjede čovjeka nad nečovjekom, primjer pobjede dobra nad zlim.

 

Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu a život je izgubio u junu 1992. godine kada je na okupiranoj Grbavici pokušao da zaštiti komšiju Husniju Ćerimagića. Posmrtni ostaci Gorana pronađeni su 30. augusta 1999. godine zajedno sa 28 građana Sarajeva u grobnici ispod Trebevića.

 

Emina Pandžo, jedna od aktivnih članica Društva prijatelja Grada Sarajevo je kazala da im je postala tradicija da svakog 6. marta odaju počast ubijenom pravedniku Goranu Čengiću.

 

-Željeli bismo da se spomenik Goranu Čengiću, učeniku Prve gimnazije i velikom sportisti, nađe negdje u gradu kako bismo mogli spustiti cvijet. I ove godine smo bili primorani da cvijeće spustimo na njegovoj grobnici, kazala je Pandžo.

 

General Jovan Divjak naveo je da oni koji upravljaju nemaju empatije prema slučaju Gorana Čengića.

 

-Sretna je okolnost da imate grupu ljudi koja to obilježava. Nadamo se da će uprava shvatiti da ovaj dečko zaslužuje da jedan od sportskih ili školskih objekata ponese njegovo ime, rekao je Divjak.

 

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće je položio njegov savjetnik Osmo Babić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti