Općina Centar Sarajevo uspostavlja prijateljske veze sa Općinom Reggio Emilia iz Italije

Predstavnici Općine Reggio Emilia iz Italije predvođeni savjetnicom za socijalna pitanja i međunarodnu saradnju dr. Serenom Foracchia u srijedu, 6. marta 2019. godine posjetili su Općinu Centar gdje su ih ugostili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić sa saradnicima.

Povod posjete delegacije ove italijanske općine je uspostavljanje saradnje sa Općinom Centar u raznim oblastima, a u interesu građana ovih lokalnih zajednica, te realizacija partnerskog projekta „Izgradnja mirovnog i inkluzivnog društva“.

 

Naime, Općina Reggio Emilia, u očekivanju narednog javnog poziva Razvojne agencije Italije koji je promoviran od strane Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, je spremna da uđe u partnerstvo na projektu „Izgradnja mirovnog i inkluzivnog društva“ koji bi se provodio u Bosni i Hercegovini i Albaniji. Opći cilj projekta je jačanje inkluzije ranjivih i vulnerabilnih kategorija kroz promociju mirovnog i inkluzivnog društva u regiji Balkana kroz jačanje kapaciteta lokalnih socijalnih servisa, jačanje radne podrške i servisa obuke kako bi se unaprijedio socio-ekonomski razvoj. Specifični cilj projekta je jačanje lokalnih institucija kroz saradnju između Albanije, Bosne i Hercegovine i Italije, kroz promociju inkluzije i društvenog učešća usmjerenog ka ranjivim kategorijama poput roditelja djece sa invaliditetom, žena žrtava nasilja, osoba treće životne dobi u stanju potrebe, podrška obrazovnim servisima za kategorije u stanju socijalne potrebe, kao i jačanje uloge civilnog društva u definisanju prioriteta i politika lokalnih servisa.

 

Načelnik Ajnadžić je pozdravio prisutne i kazao da puno očekuje od buduće saradnje ove dvije općine.

 

-Ovo je početak naše, nadam se, duge i uspješne saradnje na mnogim poljima u interesu naših građana. Siguran sam da obje strane imaju mnogo za ponuditi u razmjenu. Nedavno sam ugostio ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicolu Minasija sa kojim sam, između ostalog, razgovarao o uspostavljanju saradnje između Općine Centar i lokalnih zajednica iz Republike Italije. Posebno smo zadovoljni što možemo razmijeniti iskustva kroz implementaciju projekta „Izgradnja mirovnog i inkluzivnog društva“, jer zasigurno zajedno možemo učiniti mnogo više nego pojedinačno. Kroz ovu vrstu saradnje možemo zajedničkim snagama tražiti sredstva iz fondova Evropske unije, objasnio je Ajnadžić.

 

Forrachia se zahvalila na gostoprimstvu, te izrazila nadu da će ovakvih susreta u budućnosti biti mnogo više.

 

-Naše prisustvo ovdje je potvrda da naša lokalna zajednica Reggio Emilia želi da uspostavi i učvrsti kontakte sa Općinom Centar. Mislim da je jako važno da osim institucionalne saradnje također razvijamo saradnju i između nevladinih organizacija. Ovaj projekt je primjer jedne dobre međusobne saradnje vladinog i nevladinog sektora. Realizacija projekta „Izgradnja mirovnog i inkluzivnog društva“ je zamišljena kroz partnerstvo općina Centar i Reggio Emilia, te organizacija civilnog društva kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Italije, a sa fokusom na socijalne servise, građansko obrazovanje/socijalnu inkluziju i promociju zdravih stilova života, pojasnila je Forrachia.

 

U delegaciji Općine Centar koja je bila domaćin gostima iz Italije su bili i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Mustafa Resić, te saradnici iz općinskih službi Jasmina Fazlić, Haris Sijarić i Amra Sabrihafizović-Hajdarević. Sastanku su prisustvovale i Varja Nikolić, koordinatorica Centra za zdravo starenje, Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ i Selma Hadžihalilović, aktivistkinja Fondacije „Cure“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti