Načelnik Ajnadžić i ministar Mandić razgovarali o zajedničkim projektima

U prostorijama Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Srđanom Mandićem.

Na sastanku su razmatrana mnogobrojna pitanja u okviru saradnje na zajedničkim projektima Općine i Ministarstva, a istaknuto je da je projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže najveći prioritet, ali i najveći problem na području ove lokalne zajednice. Između ostalog razgovarano je i o saradnji Općine Centar sa komunalnim preduzećima čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo. Istaknuto je da će Općina Centar u narednom periodu biti izuzetno posvećena realizaciji projekta održavanja i hortikulturnog uređenja manjih javnih i zelenih površina, te dječijih i sportskih igrališta, ali i o čistoći grada uopće. Ova lokalna zajednica krenula je sa izradom katastra zelenih površina i drveća na svom području s ciljem obnove i zaštite zelenih površina.

 

Načelnik Ajnadžić je informisao predstavnike Ministarstva o projektima koje realizira ova lokalna zajednica u oblasti komunalne privrede i infrastrukture.

 

-Iako nije naša nadležnost, ova lokalna zajednica izdvaja značajna finansijska sredstva za poboljšanje komunalne infrastrukture. Najveći problem nam predstavlja dotrajala vodovodna i kanalizaciona mreža. Planirali smo sanaciju mnogobrojnih ulica, ali smo spriječeni da realiziramo te projekte zbog nemogućnosti Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ da izvrši rekonstrukciju i sanaciju vodovodnog i kanalizacionog sistema. U proteklih nekoliko godina realizacija ugovorenih projekata koje finansira Općina Centar znatno je sporija od očekivanja. Pojedini ugovoreni i plaćeni projekti nisu još završeni. Ono što očekujemo od ViK-a jeste da poveća učinkovitost i ubrza dinamiku realizacije projekata rekonstrukcije, izgradnje i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže. Trenutno naš prioritet, kada je u pitanju rekonstrukcija i sanacija vodovodnog i kanalizacionog sistema, jeste Ulica Kranjčevićeva, jer je u izuzetno lošem stanju, a očekujemo pomoć i Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo da se što prije stvore preduslovi za realizaciju tog projekta, pojasnio je Ajnadžić.

 

Ministar Mandić je kazao da će Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo uložiti maksimalne napore kako bi se nagomilani problemi u ovoj oblasti što prije otklonili, a na zadovoljstvo svih građana.

 

-Kada je u pitanju zajednička saradnja možete očekivati punu kooperativnost, u nama ćete imati zaista dobrog saradnika, prije svega u interesu naših građana. Učinit ćemo sve napore da preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ izvrši sve preuzete obaveze. Vlada KS je planirala da u skorijem periodu započne realizaciju projekta pod nazivom „proljetno čišćenje grada“. Nosilac aktivnosti će biti naše ministarstvo, a svakako očekujemo blisku saradnju sa lokalnim zajednicama, kazao je Mandić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti