Održana 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 28. februara 2019. godine održana je 33. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

Izmjene i dopune regulacionih prostornih planova

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Jagomir I''. Izmjene i dopune Regulacionog plana obuhvataju dvije vlasničke parcele (k.č. 294/1 i 295/1 K.O. Sarajevo V) ukupne površine 0,18 ha. Prema važećem planu na ovim parcelama predviđena je izgradnja dva individualna stambena objekta, a izmjenama je planirana izgradnja stambenog objekta kolektivnog stanovanja, individualnog stambenog objekta i izgradnja dječijeg igrališta.

 

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Jagomir II''. Izmjene i dopune Regulacionog plana obuhvataju dvije vlasničke parcele (k.č. 231/1, 231/2, 232/1 i 232/2 K.O. Sarajevo VI), ukupne površine 0,20 ha. Izmjene i dopune se vrše u cilju stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja na vlasničkim parcelama. Pristupanje izradi izmjena i dopuna pomenutih regulacionih planova će se vršiti po skraćenom postupku, uz usvojeni prijedlog da se u proceduru obavezno uvrsti javna rasprava u kojoj će učestvovati građani.

 

Vijeće je donijelo rješenje o preuzimanju neizgrađenog građevinskog zemljišta državne svojine od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u svrhu izgradnje stambeno-poslovnih objekata K28 i K29 na Šipu u skladu sa Regulacionim planom ''Poslovna zona Šip''.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostorija Općine Centar

Općinsko vijeće je donijelo odluku da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u zakup na dvije godine poslovne prostorije u dijelu objekta Općine Centar lociranog u ulici Vrazova 11, i to površine 228,40 m2, na četvrtom spratu Javnoj ustanovi „Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo“ sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2, kao i poslovne prostorije površine 267 m2 na četvrtom spratu u istom objektu Javnoj ustanovi „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“, također sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2, za obavljanje djelatnosti u oblasti zdravstvene zaštite.

Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u dvogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u ulici Kulovića 6, ukupne površine 42 m2 (10 m2 prodajni i 32 m2 podrumski prostor – neuslovan za korištenje) sa iznosom zakupnine za upotrebljivi dio prodajnog prostora od 24 KM/m2 za obavljanje optičarske djelatnosti. Također neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u zakup na dvije godine poslovne prostorije Općine Centar u ulici Ćemaluša 3, površine 271 m2, Školi za strane jezike ''Poliglot'' d.o.o. sa iznosom zakupnine od 5 km/m2, za obavljanje djelatnosti iz oblasti obrazovanja.

 

Izmjena odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo izmjene Odluke o osnivanju i organizaciji mjesnih zajednica na području općine Centar. Izmjenama ove odluke dijelovi ulica Ahmeda Muratbegovića od broja 1 do broja 9, Himze Polovine od broja 10 do broja 28 i Safeta Pašalića od broja 2 do broja 48, koji su bili u teritorijalnom obuhvatu MZ ''Hrastovi-Mrkovići'' pripajaju se Mjesnoj zajednici ''Breka''. Riječ je o usvojenoj inicijativi građana, Savjeta Mjesne Mjesne zajednice ''Breka'' a u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice ''Hrastovi-Mrkovići''. Razlozi za ovakvu inicijativu ogledaju se u tome što su stanovnici navedenih ulica uglavnom starije životne dobi te je zbog udaljenosti i velike uzbrdice do MZ ''Hrastovi-Mrkovići'' bila slaba komunikacija građana i mjesne zajednice.

 

Centar za sport i rekreaciju

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o aktivnostima unutar Javne ustanove ''Centar za sport i rekreaciju'' od 23. jula 2018. godine, odnosno od razrješenja dotadašnjeg menadžmenta ove javne ustanove. U informaciji se daju nalazi Ureda za internu reviziju kao i sudskog vještaka o poslovanju, isplatama i potraživanjima sa preporukama za poduzimanje aktivnosti na poboljšanju poslovanja Centra za sport i rekreaciju.

U raspravi je istaknuto da je bilo brojnih nepravilnosti i nezakonitosti na koje je Općinsko vijeće i ranije u više navrata ukazivalo i s tim u vezi usvojeni su prijedlozi za poduzimanje daljih koraka u skladu sa zakonom.

Na ovoj sjednici Godišnji plan i program rada JU Centar za sport i rekreaciju Sarajevo za 2019. godinu nije dobio potrebnu podršku većine vijećnika.

 

 

Općinsko vijeće je usvojilo godišnje izvještaje o radu Centra za zdravo starenje Općine Centar i Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad za 2018. godinu.

 

 

Vijeće je usvojilo Prijedlog javnog poziva i kriterija za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2019. godini.

 

 

Usvojena je i Odluka o dopuni Odluke o privremenom finansiranju političkih stranaka i parlamentarnih grupa zastupljenih u Općinskom vijeću Centar, uz zaključak da se u roku od 30 dana sačini prijedlog nove odluke o finansiranju političkih stranaka i parlamentarnih grupa zastupljenih u Općinskom vijeću Centar.

 

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o projektu rekonstrukcije Kranjčevićeve ulice koji se već nekoliko godina prolongira zbog potrebe da se prvo uradi rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, a koju KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' ni ove godine ne namjerava realizirati.

 

 

Povodom tačke dnevnog reda Izvještaj o radu Općinske izborne komisije Centar Sarajevo za 2018. godinu, a koji nije dostavljen Općinskom vijeću, usvojen je zaključak da OIK u roku od 10 dana dostavi svoj Izvještaj upućen Centralnoj izbornoj komisiji BiH koji će biti razmatran na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar uz obavezno prisustvo svih članova Općinske izborne komisije Centar. Shodno tome, sa dnevnog reda ove sjednice povučen je Prijedlog odluke o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje jednog člana Općinske izborne komisije Centar Sarajevo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti