Načelnik Ajnadžić učestvovao na okruglom stolu „Ratni zločini i njihovo procesuiranje”

U organizaciji Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo sinoć je održan okrugli sto o temi „Ratni zločini i njihovo procesuiranje” na kojem je razgovarano o obimu izvršenih djela ratnog zločina, podignutim optužnicama i izrečenim presudama.

U radu okruglog stola učešće su uzeli i predstavnici Općine Centar koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom izrazio nadu da će svi zločinci biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena.

 

Iz Saveza su istakli da je o ovoj temi važno razgovarati zbog nedopustivog prekrajanja historije kroz postupke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine u procesima koji se vode po predmetima ratnih zločina.

 

Ocijenili su da su optužnice koje se podižu u ovim predmetima u velikom disbalansu u odnosu na izvršena djela ratnih zločina koji su počinjeni u periodu agresije devedesetih godina prošlog vijeka.

 

Osim utvrđivanja činjenica o ovom pitanjima, cilj skupa je bio i određivanje strateških pravaca djelovanja za iznalaženje najboljih rješenja u procesu dokazivanja nevinosti optuženih pripadnika Armije i MUP-a BiH kao i procesuiranje osoba koje su počinile ratne zločine nad nedužnim stanovništvom širom BiH.

 

Ismet Godinjak, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo je kazao da je cilj pomoći ljudima koji su nepravedno optuženi za ratne zločine da dokažu istinu i svoju nevinost.

 

-Mi smo ovaj skup organizirali jer je u zadnje vrijeme višestruko uvećan broj optužnica protiv pripadnika armije Ministarstva unutrašnjih poslova, pogotovo po komandnoj odgovornosti. Čini mi se da je broj optužnica u ogromnom disbalansu u odnosu na učinjenu količinu ratnih zločina u protekloj agresiji na BiH. Cilj večerašnjeg okupljanja je da vidimo kako pomoći ljudima koji su već optuženi za ratne zločine, kako im pomoći da dokažu istinu i svoju nevinost, samim tim da skinu svu ljagu sa svih pripadnika Armije i MUP-a, a sa druge strane kako inicirati sve društvene subjekte, dakle od vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca da se pokrenu procesi protiv onih koji su uistinu činili zločine i koji su učinili zlo kakvo je neviđeno bilo poslije drugog svjetskog rata. Svi koji su bili ovdje su svjedoci šta se na ovim prostorima dešavalo i na kraju postoje i međunarodni podaci o žrtvama, stradanjima koje su preživjeli, ne samo građani Sarajeva, nego i građani cijele BiH, kazao je Godinjak.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti