U Centru za zdravo starenje provedena akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

Povodom promocije značaja redovne kontrole zdravstvenog stanja kod osoba treće životne dobi, a na inicijativu Općinskog vijeća Centar, JU „Apoteke Sarajevo“ u saradnji sa Centrom za zdravo starenje i Općinom Centar, organizovali su akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska.

Članovi i članice su bili u mogućnosti izvršiti uslugu mjerenja tromjesečnog nivoa šećera u krvi metodom HbA1c kao i besplatno mjerenje krvnog pritiska. Na ovaj način osobama treće životne dobi se želi skrenuti pažnja na značaj kontinuiranog praćenja stanja organizma i pravovremenog djelovanja u suzbijanju nastanka oboljenja, kao i adekvatnog provođenja liječenja.

 

U ime Općine Centar prisutne je pozdravila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, koja je istakla da svi trebaju biti svjesni značaja redovne kontrole zdravstvenog stanja.

 

- Zadovoljstvo mi je biti sa vama danas, družiti se sa članovima i članicama, a ovo je još jedan u nizu projekata koji radimo ovdje u Centru za zdravo starenje. Cilj ove akcije je prevencija neželjenih posljedica povećanog šećera u krvi i krvnog pritiska kod osoba treće životne dobi. Želim da rezultati današnje analize budu dobri, da vas zdravlje dobro služi i da zadržite pozitivnu energiju koju imate, kazala je Karačić.

 

Također, prisutnima se obratio i direktor JU „Apoteke Sarajevo“ Sait Muradić, koji se zahvalio Općini Centar, koja je izdvojila finansijska sredstva na osnovu kojih je i omogućeno današnje druženje.

 

- Ovo je jedna od aktivnosti koju smo proveli u saradnji sa Općinom Centar, a planiramo ih još više imati u budućnosti. Cilj nam je da brinemo o zdravlju, o penzionerskoj populaciji i da smo vam na usluzi 24 sata. Danas ćemo svim prisutnim  preventivno izmjeriti tromjesečni šećer koji je i dobar pokazatelj zdravstvenog stanja i terapije, objasnio je Muradić.

 

Na druženju je načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću uručena zahvalnica koju je preuzela Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti. Zahvalnica je uručena za ulaganje u zdravlje građana općine Centar, ali i sredstva JU „Apoteke Sarajevo“, koje je Općina izdvojila u svrhu nabavke aparata za tromjesečno mjerenje šećera u krvi.

 

Također, u ime Općine Centar druženju su prisustvovali vijećnici Općinskog vijeća koji su i pokretači ove ideje, Tea Mušić i Haris Mujanović. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti