Od četvrtka kosi lift na Ciglanama u funkciji, cijena karte pola marke

Stavljanje u funkciju kosog lifta na Ciglanama do kraja februara dogovoreno je na današnjem sastanku u Općini Centar između načelnika dr. Nedžada Ajnadžića i kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štete.

– Općina Centar Sarajevo je uložila veliki napor i zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo uložila preko milion KM  kako bi naši sugrađani sa Ciglana imali adekvatan prevoz do svojih domova. Obnova je završena krajem prošle godine i od tada kosi lift nije stavljen u upotrebu jer nije riješen problem ko će upravljati liftom. Iz tog razloga očekujemo da uz pomoć Ministarstva saobraćaja KS i Vlade KS do 1. marta, kada obilježavamo i Dan nezavisnosti BiH, stavimo lift na raspolaganje našim sugrađanima. Kosi lift ima svu potrebnu dokumentaciju i dozvole za početak rada i ne postoji nijedna tehnička prepreka zbog koje on ne bi bio stavljen u funkciju, objasnio je Ajnadžić.

 

Ovom prilikom je dogovoreno da cijena karte iznosi pola marke, što je jeftinije u odnosu na prijašnje cijene.

 

Na današnjem sastanku je također bilo govora o rješavanju problema saobraćaja u mirovanju izgradnjom podzemnih garaža.

 

–Općina sada može ponuditi nekoliko lokacija na kojima možemo graditi podzemne garaže od čega je prva na Trgu Merhemića na Ciglanama. Također ćemo insistirati na ukidanju uredbe o parkiranju koju je Vlada KS usvojila krajem prošle godine i gdje je ukinuta mogućnost podjele dobiti od parkiranja. Više od 80%  prihoda u Kantonu Sarajevo od parkiranja dolazi sa našeg područja, a najmanje dobijamo od tih sredstava iako obezbjeđujemo svu potrebnu infrastrukturu, dodao je Ajnadžić.

 

Ministar Šteta je naglasio da će Ministarstvo saobraćaja KS dati svoj snažan doprinos u realizaciji projekata kao što su izgradnja nulte transverzale koja počinje od mosta Suade i Olge na Vrbanji, izgradnji pješačkih podzemnih prolaza na Marijin dvoru za povećanje sigurnosti pješaka, kao i o ugradnji taktilnih traka preko raskrsnica za olakšano kretanje slijepih i slabovidnih lica, izmještanju autobuskog terminala iz Ulice Sutjeska, te uklanjanju parkinga iz Ulice Koševo.

 

Šteta je također istakao spremnost da Ministarstvo i Općina iznađu pravično rješenje u vezi sa raspodjelom sredstava ostvarenih naplatom javnih parkinga na području Centra, a potom i da izrade model zajedničkog ulaganja u izgradnju javnih garaža kao rješenja za ogroman problem saobraćaja u mirovanju na području ove lokalne zajednice.

 

Sastanku su u ime Općine Centar prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te pomoćnici načelnika Samir Šehović i Amela Landžo.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti