U Centru za zdravo starenje upriličena izložba i predavanje o borbi protiv stresa

Predstavnice Udruženja „Sahan“ su za članice Centra za zdravo starenje Općine Centar (Maršala Tita 12) upriličile završnu izložbu u okviru projekta „Filcom do očuvanja kulturne baštine“ i održale predavanje o borbi protiv stresa.

Udruženje za očuvanje kulturne baštine i tradicije „Sahan“ se zalaže za promovisanje kulturne raznolikosti i ljudske kreativnosti, očuvanje i zaštitu kulturne baštine i tradicije i to kroz različite projekte. Projekti po kojima je Udruženje „Sahan“ postalo prepoznatljivo su „Filcanje zanat za 21. vijek“ i „Filcom do očuvanja kulturne baštine“. Pomenute projekte je podržao Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Europska unija i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

Cilj projekta je očuvanje kulturne baštine na području općine Centar kroz uključivanje žena treće životne dobi u aktivnosti dodatnog osposobljavanja i obuke tehnikom filcanja vune koji sadržava i poslovne elemente vezane za načine prodaje i promovisanje izrađenih artikala.

 

Fikreta Nazifović, predsjednica Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije „Sahan“ se posebno zahvalila Općini Centar i  ženama koje su sudjelovale u radionicama.

 

- Želim naglasiti da smo u proteklih pet mjeseci bili sudionici jedne lijepe priče. Nadam se da su polaznice radionice nešto novo naučile i da će se nastaviti baviti filcanjem, jer je to najstarija tehnika obrade vune, starija i od samog tkanja. Cilj ovih radionica je da se stari zanati otrgnu od zaborava i primijene na jedan savremeniji način, naglasila je Fikreta.

 

Danas je također održano i predavanje na temu „Da li je stres kriv za sve“, a predavač je bio doktor Alem Ćesir, neuropsihijatar sa Kliničkog centra u Sarajevu, koji je istakao da su ovakvi projekti izuzetno važni i filcanje je jedan od načina koji može poslužiti u borbi protiv stresa.

 

- Stres je psihička i fiziološka reakcija pojedinca na određeni događaj. Ono što je najbitnije u borbi protiv stresa jeste naš odnos prema njemu. Problem u kojem se nađemo nikada neće odrediti naš osjećaj, najvažnije je naše očekivanje od te situacije koja određuje količinu stresa. Svako od nas je u stanju da upravlja svojim emocijama ukoliko uskladi svoje razmišljanje, kazao je Ćesir.

 

Današnjem druženju u ime Općine Centar prisustvovala je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, kojoj je uručena zahvalnica za nesebičnu pomoć i podršku u implementaciji projekta „Filcom do očuvanja kulturne baštine“.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti