Usvojen novi pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić početkom ove godine, usvojio je izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Izmjenama pravilnika nastoji se smanjiti neujednačenost naknada za porodilje koje nisu u radnom odnosu dok se ovaj problem na nivou države trajno ne riješi.
Usvojen novi pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama

Riječ je o projektu Općine Centar koji se provodi od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice i šire i ujedno predstavlja finansijsku podršku porodicama za opremanje novorođenčadi. Ovaj projekat je samo jedna u nizu mjera koje poduzima ova lokalna zajednica kako bi poboljšala natalitet.

 

Prema odredbama pomenutog pravilnika, porodilje koje nisu u radnom odnosu za rođenje prvog ili drugog djeteta ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 300 maraka, dok porodilje koje su u radnom odnosu za rođenje prvog ili drugog djeteta dobivaju po 200 KM. Za rođenje trećeg djeteta nezaposlene porodilje ostvaruju pravo na novčanu naknadu od 500 maraka, a zaposlene porodilje naknadu od 300 KM. Za rođenje blizanaca jednokratnu novčanu pomoć od 600 KM će dobiti nezaposlene porodilje, a po 400 KM će dobiti porodilje koje su u radnom odnosu.

 

Po osnovu rođenja trojki, četvrtog ili svakog narednog djeteta porodilje koje nisu u radnom odnosu ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 800 KM, dok zaposlene porodilje imaju pravo na naknadu u iznosu od 600 KM.

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć porodilje podnose u roku od šezdeset dana od dana prijema Rješenja o ostvarenom pravu na porodiljsku naknadu. Zahtjev se podnosi putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1), a uz zahtjev je potrebno priložiti kopiju lične karte, izvode iz matične knjige rođenih za djecu, Rješenje o ostvarenom pravu na porodiljski naknadu, te kopiju tekućeg računa.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti