Predavanja o pokretanju i razvoju startup biznisa

Udruženje „Motivator“ je sredinom oktobra prošle godine pokrenulo projekt „Idea Lab” - poduzetnički centar koji je smješten u prostorijama „HUB 387“ u Maglajskoj ulici kod Sarajevo City Centra na Marijin dvoru.

Do sada su realizovali program „Poduzetnička akademija“ u okviru čega su mladi ljudi iz Centra sticali potrebna znanja za zapošljavanje i samozapošljavanje. U toku je drugi program pod nazivom  „Startup akademija“.

 

–Prva predavanja u okviru ovog programa su započela prošlog vikenda. Na naš objavljeni javni poziv mladima iz Centra za učešće u ovim predavanjima dobili smo 48 prijava od čega smo zbog naših kapaciteta morali odabrati 21 osobu, ali nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku uključiti i preostale zainteresovane u naš projekat. Program „Startup akademija“ je namijenjen mladim osobama sa područja općine Centar koje žele započeti svoj biznis odnosno start up u skladu sa inovacijama i novim sistemima poslovanja. Nakon ovoga slijedi drugi modul koji će se baviti zakonodavnim i računovodstvenim okvirom start up-a u BiH, zatim jedna detaljna analiza poslovanja i načini finansiranja start up poduhvata. Kroz realizaciju ovih programa mi pripremamo mlade ljude da se prijave na javni poziv Općine Centar za sufinansiranje pokretanja vlastitog biznisa. Nakon ovoga krajem marta i početkom aprila započinjemo sa narednim programom u okviru „Idea Lab“ projekta. Treći program pod nazivom „Skills akademija“ je namijenjen za usvajanje znanja i  vještina koje su im potrebne da bi se što lakše zaposlili. Tu ćemo raditi četiri modula vrlo praktičnih radionica na kojima će moći usvojiti praktična saznanja od osnova projektnog menadžmenta preko neke vrste office menadžmenta do uključivanja u tržište rada i pisanja biografije i motivacionih pisama. Mladi iz Centra će ovdje usvojiti nove vještine za zapošljavanje, odnosno kako usaglastiti tržište rada sa onim što nude mladi ljudi. Ovaj program će početi krajem marta, odnosno početkom aprila ove godine, objasnila je Irma Efendić iz Udruženja „Motivator“.

 

U okviru programa „Idea Lab“ također je pokrenut monitoring projekat u koji se mogu uključiti sve zainteresovane mlade osobe iz Centra koje imaju poslovnu ideju i mogu dobiti savjet za kreiranje biznis i karijernih planova za što brže i lakše zaposlenje.

 

 

Projekt „Idea Lab“ je finansijski podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg finansira Europska unija kao i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti