Podrška projektima inkluzije djece u predškolskom obrazovanju

Uz finansijsku podršku Općine Centar i Evropske unije, a u okviru Regionalnog program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Udruženje „Društvo ujedinjenih građanskih akcija“ (DUGA) je započela realizaciju projekta pod nazivom „Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje za pravično društvo“.

Ciljna grupa ovog projekta su odgajatelji i polaznici vrtića JU „Djeca Sarajeva“ od 3 do 6 godina sa područja općine Centar, kao i njihovi roditelji, gdje se žele povećati znanja i vještine kako kod odgajatelja tako i kod roditelja čime se povećava svijest zajednice o značaju predškolskog odgoja i obrazovanja za cjeloviti razvoj djeteta.  Kako je navela izvršna direktorica Udruženja „Duga“ Anka Izetbegović, realizacijom ovog projekta do sada je 28 odgajatelja upoznato sa primjenom inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju djece, kroz program „Matematika je svuda oko nas“.

 

 

-U prvom dijelu obuke odgajateljice su imale priliku upoznati se o osnovnim principima usvajanja matematičkih koncepata te im je predstavljen Numicon didaktički materijal za podučavanje matematike. U drugom dijelu obuke su primijenile naučena znanja i vještine u svojim odgojnim grupama pod mentorstvom voditeljice obuke, čime su kod 793 djece unaprijedili matematičke vještine i znanje. Također je završena obuka za 81 roditelja djece iz vrtića koja pohađaju redovan program sistema odgoja i obrazovanja, 29 djece je uključeno u logoterapiju a 16 djece u projekt edukacijsko-rehabilitacijske podrške, objasnila je Izetbegović.

 

 

Kako je planirano, Udruženje „Duga“ će vrtićima koji su sudjelovali u ovom projektu dodijeliti sedam Numicon didaktičkih setova i priručnike za rad kako bi odgajatelji i na buduće generacije polaznika vrtića mogli primjenjivati ove nove metode učenja.

 

Planirano je da realizacija projekta „Inkluzivni predškolski odgoj i obrazovanje za pravično društvo“ traje do maja ove godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti