Retrospektivna izložba bosanskohercegovačkih fotografa otvorena do 26. februara

U Centru kulture i mladih, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar od 26. januara otvorena je retrospektivna izložba bosanskohercegovačkih fotografa, kao dio projekta foto galerije Jelićeva.

Motiv izložbe je bio objediniti i predstaviti bh. fotografe u zemlji i inostranstvu. U ovoj godini planirano je da se organizuje nekoliko retrospektivnih izložbi bh. fotografa koji koriste fotografiju za istraživanje individualnog umjetničkog osjećaja. Sa vizuelnog i likovnog stanovišta, različiti pristupi fotografa fotografskoj umjetnosti ukazuju da fotografija jeste slika, ali slika koja nije nastala klasičnim slikarskim metodama i postupcima.

 

Ipak, fotografija kao takva podliježe istom onom sudu i zakonitostima važećim za klasične vizuelne umjetnosti, bez obzira na to što taj isti sud i zakonitosti evoluiraju jednako kao i sama umjetnost.

 

Namjera izložbe je pokazati evoluciju bh. fotografije kroz jedno određeno vrijeme.

 

Direktor Centra kulture i mladih Armin Omerović ističe da je ovo treća po redu izložba foto galerije Jelićeva.

 

- Ovo je domaća izložba, retrospektiva najboljih bosanskohercegovačkih autora, nije jedina, bit će ih još. Bosna i Hercegovina ima vrlo važne autore, a naša galerija je veoma posjećena i lijepo mjesto susreta u gradu. Svakodnevno imamo posjete građanstva, ali i organizirane posjete srednjih i osnovnih škola. Izložba je otvorena do 26. februara, svaki dan od 9 do 17 sati. Ono što možemo najaviti za naredni period jeste da će 9. marta biti upriličena izložba fotografa Mladena Pikulića, u našoj produkciji, kazao je Omerović.

 

Autori koji su predstavljeni na izložbi su: Emil Grebenar, Kemal Hadžić, Mladen Pikulić, Almir Zrno, Milomir Kovačević, Zijah Gafić, Ervin Berbić, Amer Kapetanović, Ivan Hrkaš, Haris Čalkić, Midhat Poturović, Andrija Vrdoljak, Jere Vukadin, Imran Kapetanović, Mitar Simikić, Jasmin Brutus, Velija Hasanbegović i Dženat Dreković.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti