Obilježen međunarodni dan djece oboljele od raka

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka se u svijetu obilježava 15. februara i tim povodom su članovi Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" organizovali u Sarajevu 17. februara 2019. godine druženje pod sloganom "Nema više boli, nema više gubitaka".

Manifestacija je bila prilika da prezentuju podatke rada Roditeljske kuće koja djeluje pod okriljem ovog udruženja u krugu Pedijatrijske klinike na Jezeru. Pored velikog broja volontera, prijatelja i poslovnih saradnika akademiji su u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića prisustvovali njegovi savjetnici Osmo Babić i Bećir Sirovina.

 


-Procenat izlječenja kod djece oboljele od karcinoma je oko 80 posto dok je u slučajevima oboljelih od leukemije postotak izlječenja i veći, što je za nas ohrabrujući podatak. Cilj Roditeljske kuće jeste da smanjimo ove gubitke. Možemo biti ponosni što je ovaj objekat u krugu Pedijatrijske klinike i što besplatno pruža razne vrste usluga, od smještaja, psihosocijalne i pedagoške podrške za roditelje i njihovu djecu koja dolaze izvan Kantona Sarajevo na liječenje. Sada od deset raspoloživih apartmana imamo sedam porodica koje borave u Roditeljskoj kući, istakao je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

 

Jedan od korisnika usluga Roditeljske kuće u Sarajevu je Amir Purišević iz Visokog.

 

–Kada su nam ispostavili dijagnozu o bolesti našeg sina Amara, koji je tada imao  nešto više od 17 godina, to je za nas bio veliki šok i nevjerica. Započinjemo liječenje i zahvaljujući ljudima iz ovog udruženja oni su nas usmjeravali i bili uz nas cijelo vrijeme. Boravak u Roditeljskoj kući nam je dosta značio. Imali smo sve pogodnosti, a dok nije izgrađena kuća, plaćali smo smještaj i spavali u autima na parkingu gdje nismo imali osnovne uslove za život. Osim dobrih uslova smještaja nama je važnija podrška koju smo imali tokom procesa liječenja. Zadovoljni smo i osobljem sa onkološkog odjeljenja Kliničkog centra u Sarajevu koji su profesionalno obavili svoj posao. Nadležni moraju zdravstvenim radnicima napraviti bolje uslove da ne moramo voditi djecu u inozemstvo na liječenje za koje izdvajamo velike novce, kazao je Amir.

 

Kako bi i drugima pomogli izliječena djeca od ove opake bolesti su oformila grupu mladih liječenih od raka - MladiCa, koja djeluje u okviru Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka“. Također je prikazan i dokumentarni film "Velika bijela kuća" u kojem izliječena djeca pričaju o svom velikom životnom i traumatičnom iskustvu u borbi protiv karcinoma. Film je autorski rad članova grupe MladiCa i njihovog mentora Zorana Ćatića.

 

Ovom prilikom je također prezentovan idejni projekat Roditeljske kuće koja treba biti izgrađena u Tuzli, a koja bi imala iste uslove kao u Sarajevu samo sa pet apartmana.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti