Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 26. godišnjice 105. motorizovane brigade

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH u velikoj sali Općine Centar 15. februara 2019. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Svečanoj sjednici prisustvovali su osim vijećnika i borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja, privrednih i društvenih djelatnosti, civilnog društva, članovi općinske uprave, mjesnih zajednica, učenici osnovnih škola i drugi gosti.

 

Nakon što su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima ove brigade i svim drugim patriotima koji su dali život za odbranu domovine, državnu himnu Bosne i Hercegovine su izveli studenti Muzičke akademije – gudački trio. Upriličena je i video projekcija sa imenima šehida i poginulih boraca 105. motorizovane brigade pod nazivom "Budućnost krvlju ispisana".

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, koja je ujedno i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice 105. brigade, uputila je čestitke za 18. februar - Dan 105. motorizovane brigade. Podsjetila je da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine proglasilo 18. februar za Dan 105. motorizovane brigade, koji će se obilježavati svake godine kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene hrabre borce.

 

-Borci 105. brigade su najsvjetliji primjer patriotizma, koje je krasila nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda.

 

Zahvalni smo im na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države. Stoga nikada ne smijemo zaboraviti naše borce, a posebno one koji su dali svoj život, kao ni njihove porodice. Naša je obaveza i dužnost da im obezbijedimo dostojanstvene uslove za život za koje su se borili, kazala je predsjedavajuća Karačić.

 

Pridružujući se čestitkama za 26. godišnjicu 105. brigade načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je rekao:

 

-Kao što je to bilo prethodnih godina, i sada smo željeli da se ova manifestacija i godišnjica herojske 105. brigade koja je bila simbol časne borbe obilježi na dostojanstven način. Agresiju na našu zemlju i ratnu dramu Sarajeva, grada pod četverogodišnjom opsadom nikada ne smijemo zaboraviti. Trebamo to pamtiti i ujedno praviti prilike za oproštaj i pomirenje. Ne smijemo zaboraviti 7.000 boraca 105. brigade koji su u teškim vremenima pronosili slavu brigade, pripadnike koji su položili svoje živote braneći domove i porodicu, dvije hiljade ratnih vojnih invalida koji su stali na branik jedine nam države, osam boraca brigade koji su odlikovani najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Kao što ne smije izblijediti slika na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Podržavamo i finansiramo različite projekte boračkih udruženja Općine Centar sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Izgradili smo spomen obilježja, a u planu je i izgradnja centralnog spomen obilježja na Betaniji, u kontinuitetu finansijski podržavamo najugroženije boračke porodice, stipendiramo djecu iz boračkih porodica i realizujemo niz projekata pomoći ovoj populaciji, rekao je Ajnadžić i dodao da Općina planira ove godine povećan obim i podršku djeci šehida i poginulih boraca za pokretanje startup biznisa i za stambeno zbrinjavanje.

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH govorio je ratni komandant 3. bataljona 105. brigade i predsjednik JOB-a Unija veterana Općine Centar Enver Krluč. Pri tome je podsjetio da je 105. brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

 

-Od svih sarajevskih brigada 105. je imala jednu od najdužih zona odgovornosti u gradu i nije bilo niti jedne bitke za odbranu Sarajeva u kojoj nisu učestvovali njeni hrabri borci (Predsjedništvo, Dobrovoljačka, Skenderija, Borije, Vraca, Zlatište, Elektroprivreda, Trg heroja, Ilidža, Jarčedoli, Grbavica, Jevrejsko groblje, Azići, Dobrinja, Nedžarići, Mojmilo, Stup, Žuč, Vogošća...). Također su se borili i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu... Naše borce je krasio visok borbeni moral, srčanost i vjera u pobjedu. Bila je čast biti pripadnik 105. brigade, rekao je Krluč i uputio riječi zahvalnosti Općini Centar, načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću za svu podršku boračkoj populaciji i obilježavanju 26. godišnjice 105. brigade.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade. Prvonagrađeni rad je napisala Adna Saida Zukić, učenica osmog razreda Osnovne škole ''Silvije Strahimir Kranjčević'', druga nagrada pripala je Medini Šehović, učenici šestog razreda škole ''Nafija Sarajlić'', a treća Enidi Baždar, učenici sedmog razreda OŠ ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak''.

 

Ovom prilikom su zaslužnim pojedincima uručene povelje koje im je dodijelila Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije. Plakete su dobili: Asim  Smajlović,  Malčo Rovčanin, Nihad Salispahić, Muhamed Suljić, Derviš Nevorić, Derviš Mekić, Rasim Patković, Mustafa Hota, Admir Zaimović, Senaid Ramić, Sead Krluč i Sanela Ligata.

 

Svečana sjednica uveličana je umjetničkim programom kojeg je pripremio Centar kulture i mladih Općine Centar, a nastupili su mlada umjetnica i finalistica emisije ''Neki novi klinci'' Merjema Alihodžić sa pjesmom “Sva bol svijeta”  koja je izvedena na Eurosongu ratne 1993. godine. Muzičku numeru odsvirala je na gitari polaznica Škole gitare u Centru kulture i mladih Anisa Perganlija, a glumac Irfan Kasumović govorio je stihove čuvene Šantićeve pjesme “Ostajte ovdje”.

 

 

U okviru obilježavanja godišnjice 105. brigade 32 porodice pripadnika Brigade dobilo je simbolične novčane donacije općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti