Brojne aktivnosti u Centru za zdravo starenje

Da postoji potreba i interes naših sugrađana treće životne dobi da sadržajno i kvalitetno provode slobodno vrijeme u organiziranim aktivnostima potvrđuje i činjenica da je od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u zgradi „Svjetlosti“ (Muhameda Kantardžića 3) u njegov rad uključeno oko 290 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad, s time da se broj zainteresovanih svakodnevno povećava i premašuje kapacitet samog Centra.

Da bi naši stariji sugrađani sa područja ove dvije susjedne gradske općine kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme, pored druženja uz kafu i čaj, igranja društvenih igara, redovno se u Centru održavaju edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi. Članovi također imaju priliku svakodnevno izmjeriti šećer u krvi u periodu od 9 do 10 sati, a organizuju se i izleti, te razne druge aktivnosti.

 

Pored nabrojanih svakodnevnih aktivnosti, u Centru za zdravo starenje održavaju se i sekcije: preventivno korektivna gimnastika se održava od ponedjeljka do petka od 9,30 do 12 sati, turski vez je ponedjeljkom od 12 do 14 sati, kurs računara utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati, zatim joga koja se održava ponedjeljkom i četvrtkom od 16 do 17 sati.

 

Engleski jezik je utorkom i petkom u periodu od 12 do 13 sati, sekcija plesa je srijedom od 18 do 19 sati, a kulinarska sekcija je četvrtkom od 11 sati. Tai Chi je četvrtkom od 13 do 14 sati, dok je likovna sekcija od 12 do 13 sati. Članovi hora „Ruže“ su srijedom od 10 do 11 sati.

 

Povodom nastupajućeg praznika dana zaljubljenih, u prostorijama Centra za zdravo starenje također je najavljeno održavanje „Disko noć Ex-Yu“ uz ples i muziku 70-ih i 80-ih godina.

 

Da podsjetimo, ovaj Centar za zdravo starenje zvanično je otvoren 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“, koje implementira pomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu. Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM. Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza općina je da svake godine u budžetu obezbijede finansijska sredstva za rad ovog centra.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti