Predavanje za osnovce o prevenciji vršnjačkog nasilja

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA realizira edukativni projekt pod nazivom „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“.

Prva aktivnost u okviru ovog projekta je održana edukacija u mjesecu septembru prošle godine za prosvjetno-pedagoško osoblje, nakon čega je održan prvi ciklus edukacije za učenike u novembru i decembru 2018. godine kada su bili obuhvaćeni učenici od 1. do 5. razreda iz osnovnih škola „Hasan Kikić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Musa Ćazim Ćatić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Vladislav Skarić“.

 

-Drugi ciklus edukacije za učenike od šestog do devetog razreda iz pomenutih škola radili smo tokom prošle sedmice od 4. do 8. februara, čime smo završili sa edukacijama učenika u pet osnovnih škola sa Centra. Sada nam slijedi obilježavanje sedmice borbe protiv vršnjačkog nasilja od 25. do 28. februara kada planiramo, u saradnji sa osnovnim školama, provesti akcije podizanja svijesti borbe protiv vršnjačkog nasilja. Također, završna aktivnost projekta je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja koji pada uvijek zadnju srijedu u mjesecu februaru kada ćemo na otvorenom forumu okupiti učesnike koji će diskutovati o ovom problemu. Mjesec februar se obilježava kao mjesec borbe protiv vršnjačkog nasilja, a posebno posljednja sedmica i na ovaj način smo i mi htjeli dati doprinos kako bismo zajednički jačali svijest pojedinca u vezi sa ovim problemom modernog društva, objasnila je Amela Sirovina, predsjednica Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA.

 

Pored navedenog, također po deset učenika iz svake osnovne škole su postali ambasadori drugarstva koji sada imaju ulogu da rade kao medijatori sukoba u svom razredu i prenose svoja stečena znanja dobijena na treningu na svoje vršnjake.

 

Cilj pomenutog projekta je povećati stepen sigurnost djece kroz podizanje svijesti i proces afirmacije i ohrabrivanja djece, prosvjetno-pedagoškog kadra i roditelja da prepoznaju vršnjačko nasilje, oslobode dijete osjećaja straha od moguće odmazde nasilnika, te da se svi ključni akteri, kroz međusobnu saradnju organizacija civilnog društva, relevantnih institucija i škola u lokalnoj zajednici angažuju u aktivnostima procesa sprečavanja izravnog i neizravnog vršnjačkog nasilja, bez obzira da li je riječ o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili online nasilju.

 

Općina Centar, koja je ovaj projekat finansijski podržala sa iznosom od 12.300 KM, je također i ranijih godina finansijski podržavala projekte „Volontiranje je cool“, „Mladi i mediji“, „Vršnjačko nasilje“, „Sport za djecu“, koje je realizovalo Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti