U srijedu premijerno izvođenje dječije baletne predstave „Mali maslačak“

U Centru kulture i mladih, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, danas je održana konferencija za medije u povodu premijernog izvođenja predstave „Mali maslačak“, kompozitora Josefa Bayera i Johanna Štraussa.

Predstava će biti na programu u srijedu, 13. februara  2019. godine sa početkom u 19 sati u velikoj sali Centra kulture i mladih u Jelićevoj 1.

 

Predstava je urađena pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u produkciji Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Namijenjena je djeci predškolskog uzrasta od 3 do 5 godina i učenicima osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda. Likovi koji se pojavljuju u predstavi su maslačak, cvrčak, leptir, ruže, pauk, bubamare, pčelice, vjetar, mravi, svici, cvijeće...

 

Koreografiju i režiju potpisuje umjetnički rukovodilac Brižita Karabašić, koja ističe da je cilj predstave da približi djeci baletsku umjetnost, koja spada među najzahtjevnije i najsloženije umjetnosti.

 

- Baletna umjetnost je dosta zanemarena, zapravo u mlađem uzrastu djeca i ne znaju šta je to balet. Balet je nešto što je osnova za sve daljnje plesove, nešto što mi pričamo pokretom. Jako je teško izvesti i naučiti djecu da je to jedna uzvišena i prelijepa umjetnost, naglašava Karabašić.

 

Sara Čengić koja u predstavi igra ulogu cvrčka kaže da joj je ovo jedna od najdražih predstava.

 

- Mi smo dosta radili na ovoj predstavi, jer smo željeli da postignemo velike rezultate, da pokažemo drugima šta znamo i koliko uživamo u ovome što radimo. Želimo da sva djeca dožive predstavu kao što smo i mi, pojašnjava Čengić.

 

U predstavi učestvuju djeca polaznici baletskog odsjeka Javne ustanove Centra kulture i mladih, uzrasta od šest do jedanaest godina. Tehničku realizaciju projekta potpisuje Džemal Karkelja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti