U Općini Centar održana lokalna dijaloška platforma

U prostorijama Centra za zdravo starenje, a u organizaciji Općine Centar i Centra za promociju civilnog društva (CPCD) održana je lokalna dijaloška platforma pod nazivom „Ohrabrivanje i jačanje kapaciteta mladih u općini Centar Sarajevo za lidersku ulogu u izgradnji kohezivne lokalne zajednice koja brine o mladima i svim drugim članovima i članicama“.

Sastanak dijaloške platforme je organizovan u okviru projekta „Dijalog za budućnost“ (DFF projekat) koji zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

 

Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika i predstavnica lokalnih omladinskih organizacija, nevladinih organizacija koje okupljaju mlade, žene, osobe sa invaliditetom i druge marginalizovane grupe, te predstavnike/ce lokalnih vlasti, zavoda za zapošljavanje, mjesnih zajednica, te Komisije za rad sa vjerskim zajednicama Općine Centar. Učesnici i učesnice su kroz vođenu diskusiju, zasnovanu na informacijama iznesenim tokom panela na kojem je govorila Jasmina Fazlić, pomoćnica općinskog načelnika i predstavnik organizacije NYGEA, definisali probleme lokalne zajednice.

 

Druga dijaloška platforma predstavlja nastavak procesa dijaloga u Općini Istočno Novo Sarajevo sa ciljem da učesnici/e, polazeći od rezultata prve dijaloške platforme od 17. decembra 2018. godine, zajednički identifikuju nekoliko prioritetnih problema od značaja za poboljšanje društvene kohezije u zajednici i preporuče provodiva rješenja. Sastanak je facilitirala Dajana Cvjetković, koordinatorica DFF projekta za lokalne dijaloške platforme.

 

U završnom dijelu sastanka, sumirani su rezultati rada i definisani naredni koraci u provođenju procesa dijaloga. Dogovoreno je da CPCD/DFF projektni tim u roku od sedam dana izradi izvještaj sa lokalne dijaloške platforme i dostavi ga svim učesnicima/ama na konsultacije. Ovaj izvještaj će biti osnova za rad druge dijaloške platforme na kojoj se očekuje usvajanje konkretnih preporuka za rješavanje identifikovanih prioritetnih problema koje će se zatim uputiti ključnim donosiocima odluka lokalne samouprave.         

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti