Preventivno-korektivna gimnastika najinteresantniji projekat u Centru za zdravo starenje

Nakon testiranja koje je obavljeno u decembru 2018. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar upriličena je podjela diploma članovima koji pohađaju časove preventivno-korektivne gimnastike.

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra kroz ovaj projekat trebali bi poboljšati kvalitet svog života, međusobno razmjenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme. Veliki broj uključenih osoba je najbolji pokazatelj opravdanosti realizacije projekta kojeg vodi Aldin Ferić.

 

Cilj ovog projekta je prije svega poboljšati zdravstveni status osoba treće životne dobi, snagu, izdržljivost, bolju ravnotežu, pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića, kardiovaskularni sistem, te prevenirati osteoporozu kod žena.

 

 -Testiranje vršimo svake godine u novembru ili decembru. Rezultati nam pokazuju kakav je nivo sposobnosti naših članova koji dolaze na preventivno-korektivnu gimnastiku. Ove godine imamo 137 testiranih osoba, od toga 133 ženske osobe i 4 muškarca. Kroz prezentaciju normativa, koji su već unaprijed definisani samim testom, zajedno ćemo analizirati te rezultate. Oni će nam poslužiti kao daljnje smjernice šta poboljšati, šta promijeniti, koje nove vježbe uvesti. Vježbe se održavaju svaki dan, od ponedjeljka do petka, a počinju od devet sati. Radimo sa sedam do osam grupa od po 15 do 20 članova i ukupno brojimo oko 150 korisnika. Najvažnije je da su korisnici zadovoljni, sretni, veseli i da osjete promjene na sebi, istakao je Ferić.

 

Nejra Bečarević, jedna od članica Centra redovno dolazi na vježbe.

 

-Aktivnostima preventivno-korektivne gimnastike sam zaista oduševljena. Osjećam poboljšanje i ovakve aktivnosti će sigurno doprinijeti boljem zdravlju, uticati na naše fizičke, psihičke i socijalne aspekte kvalitete života, kazala je Nejra.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti