Zamjena stambenog fonda prioritetni projekat na Koševskom brdu

Nastavljajući svoju praksu redovnog sastajanja i razgovora sa predstavnicima savjeta mjesnih zajednica iz Centra, a kako bi se bolje upoznao sa rezultatima rada općinske administracije na terenu, te aktuelnim potrebama i zahtjevima građana, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je održao sastanak sa predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ sa kojima je razgovarao o realizaciji projekata na ovom dijelu općine Centar.

Sastanak je otvorio predsjednik Savjeta Tahir Hamzić koji je kazao da je saradnja ovog savjeta sa općinskim službama izuzetno dobra i da je u dosadašnjem mandatu načelnika Ajnadžića urađeno mnogo, te da očekuju da se ova dobra praksa nastavi i u budućnosti.

 

Načelnik Ajnadžić je kazao da će neusvajanje budžeta Općine Centar za 2019. godinu usporiti kapitalne projekte i razvoj komunalne infrastrukture, ali da općinska administracija mora pripremati projekte čija realizacija je planirana za ovu godinu.

 

-Za ovu mjesnu zajednicu želim bolju urbanizaciju po mjeri naših građana. Problemi sa komunalnom infrastrukturom moraju biti prošlost posebno sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom. Ovdje bih istakao projekat zamjene stambenog fonda s ciljem stambenog zbrinjavanja mladih iz Centra. Projekat bi u saradnji realizovali Općina Centar i Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova.  Kroz ovaj projekat bismo, osim obnove stambenog fonda sadašnjih stanara, također dobili do 40.000 metara kvadratnih novog stambenog prostora koje bismo ponudili mladim bračnim parovima za otkup po povoljnim uvjetima, odnosno putem beskamatnih kredita. Sadašnjim stanarima nudimo tri opcije, da im isplatimo tržišnu cijenu postojećeg stana, mogućnost davanja stana u novoj zgradi ili im obezbijediti stan iz općinskog fonda. U ovoj mjesnoj zajednici za ovaj projekt imamo dvije lokacije i to u ulicama Zuke Džumhura i Maria Mikulića. Zainteresovani će moći se prijaviti putem objavljenog javnog poziva, objasnio je Ajnadžić koji je dodao da je za ovo područje također planiran projekat povećanja energetske efikasnosti, odnosno postavljanje termo fasada na stambene objekte kolektivnog stanovanja, gdje polovinu sredstava obezbjeđuje Općina Centar, a ostatak stanari zgrada.

 

Ovom prilikom je također razgovarano o projektima od esencijalne važnosti za stanovnike ove mjesne zajednice: nastavak uređenja korita potoka Sušica, rekonstrukcija ulica Braće Begić i Jukićeva, smještaj mjesne zajednice, te prostora namijenjenog mladim i osobama treće životne dobi, uklanjanje napuštenih neregistrovanih motornih vozila sa javnih površina, sječa stabala, subvencioniranje zamjene starih ložišta na čvrsto gorivo, projekat izgradnje javne garaže, zimsko održavanje ulica, stepeništa i pješačkih prolaza...

 

Sastanku su također prisustvovali predstavnici općinskih službi Vahid Bećirević, Belma Bašović, Zakira Šero, Nihad Bakalović, Anira Dedović i Munira Nović, te savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Osmo Babić.

 

Savjet Mjesne zajednice „Koševsko brdo“ čine Armin Korman, Almir Sefer, Haris Miraščija, Edin Šaković, Amina Uglješa, Tarik Fočo, Sead Bilalić i Sedžida Kafedžić.

 

Ovakvi sastanci su prethodno organizovani početkom ove godine u novoformiranim mjesnim zajednicama „Nahorevo“ i „Gorica-Crni vrh“.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti