Ajnadžić i Hulusić razgovarali o zajedničkim projektima Općine i Zavoda za izgradnju

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima održao je u četvrtak, 24. januara 2019. godine radni sastanak sa predstavnicima Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na čelu sa direktorom Mirzom Hulusićem.

Na sastanku su razmatrana mnogobrojna pitanja u okviru saradnje na zajedničkim projektima Općine i Zavoda, a istaknuto je da je projekt izgradnje Prve transverzale najveći prioritet. U realizaciji ovog kapitalnog projekta najkompleksnija dionica za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa je između ulica Halida Kajtaza i Alipašine. Na sastanku je dogovoreno da se intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na toj složenoj dionici koja prolazi kroz naselje.

 

Imajući u vidu značaj stvaranja mogućnosti za izgradnju najvećeg informaciono-tehnološkog parka u Bosni i Hercegovini a koji bi se nalazio na lokalitetu naselja Šip, na sastanku je također razgovarano i o realizaciji projekta izgradnje pristupne saobraćajnice sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom koja vodi prema IT parku. Na ovaj način, izuzetno uspješnom saradnjom između Općine i Zavoda stvaraju se infrastrukturni uslovi za daljnju izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture, a time i zainteresiranost domaćih i stranih investitora da na ovom lokalitetu izgrade objekte i infrastrukturu softverske industrije i proizvodnju dodatnih vrijednosti na osnovu uposlenosti visokoobrazovanih mladih ljudi u oblasti informatičkih tehnologija.

 

Razgovaralo se i o problemima klizišta na području ove lokalne zajednice, a dogovoreno je da Općina Centar kandidira jedan broj klizišta gdje bi se mogli izvoditi radovi sanacije putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u 2019. godini.

 

Na kraju sastanka zaključeno je da će biti formiran zajednički tim koji će činiti predstavnici Općine i Zavoda, a koji će u kontinuitetu razmatrati sva aktuelna pitanja i na što efikasniji način nastojati da ih rješava.

 

U ime Općine Centar sastanku su prisustvovali sekretar Općine Jasna Beba, općinski pravobranilac Suanita Melunović te predstavnici općinskih službi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti