Obilježena prva godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju

U prostorijama u ulici Valtera Perića 3 sinoć je obilježena prva godišnjica rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica prije godinu dana krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

 

Podsjećamo da su 24. januara 2018. godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aida Hrnjić potpisali ugovor o partnerstvu s ciljem implementacije navedenog projekta čime je ozvaničen početak rada ovog centra. Pomenuto udruženje, koje je i implementator projekta, osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju.

 

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je opredijeljenost Vlade KS da se uhvati u koštac sa problemima koji nisu riješeni na nivou države.

 

-Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS će tražiti bolja rješenja za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Svakako će ova problematika biti u fokusu našeg rada. Moramo pokazati empatiju prema ovoj ranjivoj kategoriji društva, mijenjati klimu u društvu kada je riječ o brizi za njih. Moramo usvajati i primjenjivati nove, savremene metodologije u ovoj oblasti, a poseban fokus trebamo staviti na kvalitetnu edukaciju kadra koji rade sa ovom djecom, istakla je ministrica Bogunić.

 

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar, Općinskom vijeću i svim prijateljima Centra što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekt.

 

-Danas slavimo godinu dana rada Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju i zaista imamo razloga za radost i slavlje. U protekloj godini smo vrijedno radili te je Udruženje „Colibri“ uz pomoć svih vas, naših dragih prijatelja obezbijedilo 2.779 usluga koje su besplatne za našu djecu i porodice, a sve u cilju boljeg kvaliteta života za našu djecu i nas roditelje. Puno je toga urađeno, a večeras smo se okupili zbog vas, naših dragih prijatelja koji ste nam pomagali srcem, djelima i vašim neumornim zalaganjem, istakla je Hrnjić.

 

U svom obraćanju, načelnik Ajnadžić čestitao je prvi rođendan Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju te istakao da će ova lokalna zajednica i u budućnosti u fokus svojih aktivnosti stavljati osobe sa poteškoćama u razvoju.

 

-Puno je dobrih projekata na koje možemo biti ponosni, ali otvaranje ovog Centra zaista je bio jedan od prioritetnih projekata koji je ponos i zasluga i općinske administracije i Općinskog vijeća. Općina Centar je izvršila obnovu, uređenje i adaptaciju prostorija za rad ovog centra, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka. Finansirali smo i nabavku GPS narukvica (sa karticama GSM operatera) za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu iz autističnog spektra, a čime se mogu preduprijediti eventualne opasnosti u slučaju odlaska ove djece od kuće ili drugog sigurnog okruženja. Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Ostajemo privrženi radu Centra i u potpunosti vam stojimo na raspolaganju, poručio je Ajnadžić.

 

Predsjednica Hrnjić je u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku u radu Centra, između ostalih, uručila zahvalnice načelniku Ajnadžiću, njegovom savjetniku Osmi Babiću, pomoćnici načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmini Fazlić te vijećniku Općinskog vijeća Centar Sejadu Đozi.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti