U subotu u Jelićevoj retrospektivna izložba bosanskohercegovačkih fotografa

U Centru kulture i mladih, javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar, jučer je održana press konferencija u povodu retrospektivne izložbe bosanskohercegovačkih fotografa, kao dio projekta foto galerije Jelićeva.

Izložba će biti otvorena u subotu, 26. januara u foto galeriji Jelićeva 1, sa početkom u 19 sati. Nakon otvaranja izložbe će biti održan besplatan koncert grupe Don Guido i Misionari u 20.30 sati.

 

Motiv izložbe jeste objediniti i predstaviti bh. fotografe u zemlji i inostranstvu. U ovoj godini planirano je da se organizuje nekoliko retrospektivnih izložbi bh. fotografa  koji koriste fotografiju za istraživanje individualnog umjetničkog osjećaja. Namjera izložbe je pokazati evoluciju bh. fotografije kroz jedno određeno vrijeme.

 

Vršilac dužnosti direktora Centra kulture i mladih Armin Omerović izrazio je zadovoljstvo što bosanskohercegovački umjetnici dolaze u naš grad, gdje će prikazati svoje radove.

 

-Ovo je jedna intimna galerija koja će u narednom periodu pored izložbi imati i susrete sa eminentnim umjetnicima kao što je Almin Zrno. Za naredni period najavljujemo radionice fotografije i fotografske umjetnosti, kazao je Omerović.

 

Almin Zrno je naglasio da su među fotografima koji će predstaviti svoje radove oni sa 20-30 godina iskustva kao i mlađe kolege.

 

-Divno je da na jednom mjestu imamo uvid u stanje svijesti fotografa i bogatstvo rukopisa. Ako samo prelistate katalog, vidjet ćete koliko je velika lepeza izraza i jezika. Potpuno smo zanemareni, niko se ne bavi nama, ali to nije do nas fotografa. Jedna ovako mala galerija, kao što je galerija Centra kulture i mladih, nadam se da će jednog dana postati velika i vratiti fotografiji značaj koji joj pripada, kazao je Almin Zrno.

 

Autori koji će predstaviti svoje radove su: Emil Grebenar, Kemal Hadžić, Mladen Pikulić, Almin Zrno, Milomir Kovačević, Zijah Gafić, Ervin Berbić, Amer Kapetanović, Ivan Hrkaš, Haris Čalkić, Midhat Poturović, Andrija Vrdoljak, Jere Vukadin, Imran Kapetanović, Mitar Simikić, Jasmin Brutus, Velija Hasanbegović, Dženat Dreković.

 

Izložba će biti otvorena do 26. februara 2019. godine.

 

Armin Omerović je na ovoj press konferenciji najavio i pozorišne predstave koje će na sceni u Jelićevoj biti izvedene tokom januara i februara.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti