Općina Centar provodi aktivnosti na realizaciji projekta „Škola u prirodi“ na Mrkovićima

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar pokrenula je postupak za realizaciju projekta buduće „Škole u prirodi“ na Mrkovićima, uz definisanje kapaciteta sa aspekta prostornih i finansijskih mogućnosti.
Općina Centar provodi aktivnosti na realizaciji projekta „Škola u prirodi“ na Mrkovićima

Uvažavajući činjenicu da je „Škola u prirodi“ specifičan način izvođenja nastave u prirodnom ambijentu, sadržajno i metodički adekvatno pripremljen, koji učeniku omogućava postizanje cjelovitog doživljaja nastavnog sadržaja, boravak na čistom zraku, kao i upoznavanje sa prirodnim i historijskim znamenitostima, načelnik Ajnadžić inicirao je pokretanje ovog projekta.

 

Naime, Općinsko vijeće Centar je na 17. redovnoj sjednici održanoj 4. decembra 2017. godine donijelo odluku o kupovini od vlasnika neizgrađenog zemljišta radi izgradnje škole u prirodi na lokalitetu Mrkovići, čime je proširen prostorni obuhvat za realizaciju planiranog projekta.

 

Podsjećamo da se na ovom lokalitetu nalazi objekat nekadašnje osnovne škole na Mrkovićima. Predinvesticiona istraživanja obuhvatila su analizu prostorno-planske dokumentacije, stabilnosti terena i usklađivanje upisa imovinsko-pravnog statusa postojećeg objekta.

 

Buduća škola u prirodi trebala bi kapacitetom zadovoljiti potrebe nastave i boravka između 50 i 60 učenika osnovnih škola sa područja općine Centar, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, parcele ukupne površine 6.747 kvadratnih metara.

 

U cilju realizacije ovog projekta zaključen je ugovor sa ovlaštenim pravnim licem za izradu Idejnog projekta za rekonstrukciju postojećeg objekta Osnovne škole „Mrkovići“ uz povećanje korisne površine za buduću „Školu u prirodi“, uz akcenat na primjenu propisa iz oblasti energetske efikasnosti, za ovu vrstu posla.

 

U ovoj godini očekuje se okončanje postupka pribavljanja investiciono-tehničke dokumentacije, te pribavljanja potrebnih dozvola za početak radova. S obzirom na složenost projekta i ograničena materijalna sredstva,  realizacija je planirana u fazama.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti