Za jednokratne socijalne pomoći Općina Centar prošle godine izdvojila više od 100 hiljada maraka

Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za socijalno ugrožene porodice. Iz budžeta Općine Centar u 2018. godini za tu namjenu izdvojeno je 102.800 konvertibilnih maraka, a sa ovakvom praksom će se nastaviti i ubuduće.
Za jednokratne socijalne pomoći Općina Centar prošle godine izdvojila više od 100 hiljada maraka

Tokom protekle godine ovu vrstu pomoći dobilo je 417 porodica u stanju socijalne potrebe koje žive na području općine Centar.

 

Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik zaključkom, na prijedlog Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, u skladu sa utvrđenim kriterijima, a na osnovu podnesenih zahtjeva.

 

Ova vrsta socijalne pomoći daje se za osnovne egzistencijalne potrebe kao što su kupovina hrane, odjeće, ogrjeva i slično, a dodjeljuje se na osnovu Pravilnika o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe.

 

Pravo na jednokratne novčane pomoći imaju osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći, tuđe njege i lične invalidnine, osobe sa posebnim potrebama i nesposobne za samostalan rad, korisnici dječijeg dodatka, samohrani roditelji koji su korisnici dječijeg dodatka i čija se djeca nalaze na redovnom školovanju do 25 godina života, djeca bez oba roditelja ili bez roditeljskog staranja čiji prihodi domaćinstva ne prelaze 400 KM, zatim porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu kao ni njihovi članovi domaćinstva, penzioneri, stara, bolesna i iznemogla lica preko 65 godina starosti, porodice čiji se član liječi od teške bolesti, lica iznad 45 godina starosti koja su nakon dugogodišnjeg radnog staža ostala bez posla a čija primanja u domaćinstvu ne prelaze 400 KM mjesečno...

 

U skladu sa kriterijima utvrđenim Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne potrebe, visina odobrene pomoći, koja se može dobiti jednom godišnje, određuje se na osnovu kompletnog stanja u porodici (broja članova domaćinstva, uvjeta stanovanja, bolesti, invalidnosti, starosne dobi, radne sposobnosti...) kao i terenskih posjeta koje obavljaju socijalni radnici iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti gdje stiču uvid u konkretne uslove života podnosioca zahtjeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti