Obilježena treća godišnjica rada Centra za zdravo starenje

U prepunoj sali Centra za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12) 18. januara 2019. godine, uz prigodan kulturni program svečano je obilježena treća godišnjica rada ovog centra. Osim njegovih brojnih članova prisustvovali su predstavnici Općine Centar, donatori i druge zvanice među kojima je bila i najuspješnija bh sportašica džudistkinja Larisa Cerić.

Podsjećamo da je 18. januara 2016. godine otvoren Centar za zdravo starenje, prvi na području središnje sarajevske općine, u čije uređenje i opremanje je Općina Centar uložila pola miliona maraka.

 

U okviru obilježavanja treće godišnjice rada Centra upriličena je prezentacija o dosadašnjim aktivnostima, planovima za naredni period, te izložba radova nastalih tokom proteklog perioda. Svečanost je uveličana stihovima te vokalnim i instrumentalnim izvedbama.

 

-Danas obilježavamo treću godišnjicu uspješnog rada ovog centra i želim se zahvaliti voditeljima svih sekcija, Općini Centar, donatorima i prijateljima Centra, koji su tokom protekle tri godine nesebično pružali podršku na razne načine i time potpomogli njegov rad, kazala je koordinatorica Centra Varja Nikolić.

 

Zatim je naglasila da Centar za zdravo starenje danas broji 500 članova – većinom žena, od kojih je više od 300 veoma aktivno, tako da u ovim lijepim prostorijama svaki dan boravi oko stotinu članova. U Centru se trenutno provodi 17 programa koji se ažuriraju i realiziraju u saradnji sa nevladinim organizacijama.

 

-Da bi naši stariji sugrađani kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u Centru za zdravo starenje kojeg doživljavaju kao svoj drugi dom, održavaju se časovi preventivno-korektivne gimnastike, joge, tai chi, stonog tenisa, kursevi engleskog i španskog jezika, muzička sekcija, horsko pjevanje, planinarska sekcija, likovna sekcija, rad na računaru, volontiranje 65 plus, društvene igre... Od kreativnih radionica imamo rad na aluminiskoj foliji, rad sa tehnikama akvarela i pastela, zatim imamo rad sa trakicama, filcanje vune. Moram pomenuti jedan projekt koji nam je jako značajan a radimo ga sa Udruženjem za istraživanje, edukaciju, kulturu i španski jezik Ceh-Konekta koji su angažovali dvije mlade arheologinje koje su napravile sekciju za izradu nakita po uzoru na prahistorijski i uskoro ćemo praviti izložbu tih radova, istakla je Nikolić i dodala da se u Centru redovno održavaju i edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi, hortikulture i zaštite okoliša te drugih aktuelnih tema, organiziraju zajednički izleti, a uspostavljena je saradnja sa gostima iz drugih bh. gradova i iz Slovenije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti