Reakcija Općine Centar na neistinite izjave Kasima Zahirovića objavljene u Dnevnom avazu 17. januara 2019. godine na stranici broj 11.

Povodom izjave gospodina Kasima Zahirovića da je „pomalo razočaran odnosom lokalnih vlasti prema njihovom naselju, prije svega Općinom Centar i načelnikom Nedžadom Ajnadžićem...“ ističemo sljedeće:
Reakcija Općine Centar na neistinite izjave Kasima Zahirovića objavljene u Dnevnom avazu 17. januara 2019. godine na stranici broj 11.

1. U proteklom periodu Općina Centar je u partnerstvu sa Hilfswerk Austrija International i Arbaiter-Samariter-Bund Deutschland obezbijedila plansku dokumentaciju, zemljište, idejne i izvedbene projekte, te uz finansijsku podršku humanitarne organizacije „World Vision“ izgradila moderno naselje u ulici Dajanli Ibrahim-bega sa 34 stambene jedinice sa savremenom komunalnom infrastrukturom (voda, gas, struja, kanalizacija, uređenje građevinskog zemljišta) za stambeno zbrinjavanje domicilnih Roma. Pored toga, Općina Centar je obezbijedila zemljište i izradila idejno rješenje za izgradnju još četiri lamele sa osam stambenih jedinica za pripadnike romske populacije. Na osnovu neuslovnog stambenog objekta koji je predviđen za rušenje i izgradnju novih lamela, gospodin Kasim Zahirović od Općine Centar dobio je na korištenje stan površine 62,19 kvadratnih metara.

 

2. Neposredno uz ovo romsko naselje Općina Centar je izgradila novu parkovsku površinu za stanovnike naselja.

 

3. Polazeći od principa jednakosti naroda i građana, Općina Centar u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva učenicima romske populacije za nabavku školskog pribora.

 

4. Kroz grant za stimulisanje učenika Roma za redovno pohađanje nastave, od 2006. godine izdvajaju se sredstva učenicima romske nacionalnosti za obrazovanje.

 

5. U budžetu Općine Centar za svaku godinu predviđen je poseban iznos za vanredno školovanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju pripadnika romske populacije. U okviru pomenutih sredstava na ime vanrednog školovanja izdvojen je novac i za suprugu gospodina Kasima u iznosu od 2.884,87 KM.

 

6. Općina Centar na prigodan način podržava i obilježava vjerske praznike i manifestacije romske populacije, te nevladine organizacije koje svojim djelovanjem nastoje stvoriti bolju klimu za socijalnu, ekonomsku i kulturnu integraciju Roma. Pored navedenog data je podrška Udruženju „Kali Sara – RIC“ za obilježavanje Svjetskog dana Roma.

 

7. Na isti način kao i svim socijalno ugroženim građanima Općina Centar dodjeljuje jednokratne novčane pomoći pripadnicima romske populacije i donosi rješenja o zdravstvenom osiguranju osoba romske populacije u stanju socijalne potrebe.

 

Općinsko vijeće Centar je usvojilo Akcioni plan Općine Centar za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kulture i sporta za period 2017-2020. godine. Ovaj dokument sadrži ciljeve, mjere i aktivnosti u cilju poboljšanja života i društvenog položaja Roma u lokalnoj zajednici i njihove veće socijalne inkluzije  imajući u vidu da su najugroženija nacionalna manjina u BiH po svim društvenim i socijalnim parametrima.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti