Općina Centar u prošloj godini izdvojila više od pola miliona maraka za kulturu

Iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, svake godine izdvaja sve više sredstava iz svog budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti, a posebno za što veće i sadržajnije učešće mladih u kulturnim zbivanjima.
Općina Centar u prošloj godini izdvojila više od pola miliona maraka za kulturu

Da je trend ulaganja u kulturu nastavljen i jačim intenzitetom dokazuje i činjenica da je u budžetu Općine Centar za 2018. godinu izdvojeno više od pola miliona konvertibilnih maraka za tu namjenu. Sredstva su raspoređena za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, pa sve do finansiranja konkretnih projekata prvenstveno namijenjenih mladima sa područja središnje sarajevske općine.

 

Tako je u prošloj godini Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar, čiji je osnivač središnja sarajevska Općina, dobila 262.000 maraka za rad i realizaciju brojnih projekata koji doprinose razvoju kulture na području ove lokalne zajednice i šire. Najveći broj projekata namijenjen je mladima koji, zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, imaju priliku besplatno pohađati brojne sekcije, odnosno škole gdje se upoznaju o osnovama slikarstva, književnog stvaralaštva, pjevanja, plesa, sviranja klavira, gitare, teatarske umjetnosti, s ciljem podsticanja i razvijanja talenata i što većeg učešća mladih u kreiranju kulturnog života u vlastitoj sredini. Tu su i besplatne teatarske predstave za učenike osnovnih škola na sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj 1 kao i obnovljenim prostorijama FIS-a gdje je otvoreno sjedište ove javne ustanove, a svake, pa i ove godine se izdvaja i dodatnih osam hiljada KM za kupovinu karata osnovcima za predstave u sarajevskom Narodnom pozorištu primjerene njihovom uzrastu.

 

Općina je izdvojila značajna finansijska sredstva za podršku ustanovama kulture, te manifestacijama i festivalima koji afirmišu naš grad i Bosnu i Hercegovinu.

 

Sarajevo Film Festival, najveći filmski festival u jugoistočnoj Evropi, koji se održava od 1994. i svake godine privlači oko 100.000 posjetilaca, bio je iz prošlogodišnjeg općinskog budžeta podržan sa 40 hiljada maraka.

 

Kad je riječ o ustanovama kulture i nauke, Kinoteci Bosne i Hercegovine za pomoć u radu i provođenje planiranih aktivnosti izdvojeno je 15.000, dok je 30.000 maraka izdvojeno Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Bosanskom kulturnom centru dodijeljeno je 15.000 maraka za rekonstrukciju ulaznog atrija i realizaciju projekata. Muzej „Alija Izetbegović“, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Javna ustanova „Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini“ dobili su po 5.000 KM.

 

Općina Centar Sarajevo je iz svog budžeta za 2018. godinu dodijelila 20 hiljada konvertibilnih maraka „Kamernom teatru 55“, i to za realizaciju 3. međunarodnog teatarskog festivala „Dani Jurislava Korenića“, te za nabavku opreme. Akademiji scenskih umjetnosti dodijeljen je grant u iznosu od 10.000 KM za nabavku kompjuterske opreme namijenjene za montažu i obradu slike i tona.

 

Izložbu pod naslovom „Jedne noći u decembru“, posvećenu 70. godišnjici od rođenja velikog sarajevskog i bh. umjetnika i kantautora Kemala Montena ova lokalna zajednica podržala je sa 10.000 maraka, a izdvojeno je i 9.000 KM Udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH.

 

Za podršku projektima iz oblasti kulture od značaja za općinu Centar koji se realiziraju u KJP Centar Skenderija u budžetu je obezbijeđeno 30 hiljada maraka.

 

Izdavanje knjiga u cilju afirmiranja novih književnih ostvarenja Općina je podržala sa 32.000 KM, a  izradu monografije općine Centar sa 24 hiljade konvertibilnih maraka.

 

Općina Centar sufinansirala je i troškove organizacije javnog dočeka Nove godine za šta je iz budžeta izdvojila 10.000 KM.

 

Osim podrške razvoju kulture na području ove lokalne zajednice Općina Centar će nastaviti sa finansijskom potporom institucijama kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, a koje se nalaze na području Centra.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti