Otvoreno pismo načelnika dr. Nedžada Ajnadžića

Općina Centar spremna razgovarati sa Udruženjem „Bosna“ o najboljem rješenju spomenika

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, u cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti, uputio otvoreno pismo Udruženju veterana odreda policije „Bosna“.
Općina Centar spremna razgovarati sa Udruženjem „Bosna“ o najboljem rješenju spomenika

„Duboko poštujući ogroman, neizmjeran doprinos Odreda policije „Bosna” i svih pripadnika ove elitne jedinice koji su dali život i zdravlje za odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, kompletna općinska administracija i ja lično smo od samog početka podržavali aktivnosti Udruženja veterana odreda policije „Bosna“ u vezi izgradnje spomenika bosanskim specijalcima na lokalitetu parka kod Druge gimnazije.

 

Radi istinitog informisanja neophodno je konstatovati i da nije moguće naći trenutno rješenje bez punog angažmana Grada Sarajeva, Udruženja veterana odreda policije „Bosna i Općine Centar Sarajevo.

 

Zbog toga, pozivam sve navedene subjekte na aktivan dijalog.

 

Ponavljam, izuzetno respektujem ratne zasluge pripadnika specijalne jedinice „Bosna“, kao i svih drugih branitelja naše domovine.

 

Imajući u vidu da je Gradsko vijeće Sarajeva donijelo odluku o lokaciji i izgledu spomen-obilježja, a da je šira javnost, kao i dio vijećnika Općinskog vijeća Centar izrazio nezadovoljstvo ponuđenim rješenjem na ovoj lokaciji Općinsko vijeće Centar je na 23. redovnoj sjednici, održanoj 26. aprila 2018. godine, razmatralo mogućnosti koje su ponuđene i usvojilo zaključke prema kojim pozivaju gradonačelnika i Gradsko vijeće, te Udruženje veterana odreda policije „Bosna“ da učestvuju u traženju najbržeg i racionalnog rješenja. Također, Općinsko vijeće nedvojbeno podržava očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata '92-'95, važnih događaja i ličnosti odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali traži od Gradskog vijeća Sarajeva da u narednom periodu ovu vrstu odluka donosi u skladu sa Elaboratom koordinirajući sa stavom i mišljenjem službe, struke, izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar.

 

S obzirom da Gradsko vijeće nije dostavilo konačni stav po zaključcima Općinskog vijeća Centar, poslat ćemo ponovno urgenciju da se preispita lokacija i izgled spome-obilježja.

 

Općina Centar ostaje na raspolaganju u punom kapacitetu da se vodi dijalog, a sve sa ciljem što bržeg iznalaženja rješenja koje je moguće, izvodljivo i koje bi bilo smješteno u prostornom obuhvatu parka Druge gimnazije.

 

Jako bih volio da gore navedeni akteri proaktivno djeluju i traže rješenje koje bi od aprila ove godine bilo moguće realizovati.

 

O rješenju smo spremni razgovarati na nekom od sastanaka i nije dobro da vodimo dijalog o ovom pitanju u javnom prostoru.

 

Želje, mogućnosti, te arhitektonska i zakonita rješenja moraju biti usklađeni i vjerujem da ćemo pronaći najbolji kompromis kako bi se spomenik, koji pripadnici odreda policije „Bosna“ itekako zaslužuju, bio izgrađen u što skorijoj budućnosti.“

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti